Сьогодні, 25 березня, у Білорусі відзначають День волі – свято до річниці проголошення «Білоруської народної республіки». 

По всій країні, включаючи Мінськ, проходять святкові заходи. Однак, як повідомляє правозахисна організація «Вясна», хоч влада і дали дозвіл на проведення заходів у багатьох містах і селищах, проте вчиняють дії з блокування акцій.

Правозахисники відзначають, що Державтоінспекція Білорусі запланувала на 25 березня проведення спеціальної операції «Фільтр» із не зовсім зрозумілою метою і завданнями.

«Існує ймовірність, що таким чином влада намагається зупинити автотранспорт, на якому багато регіональних активістів добираються до Мінська», - пише видання.

Так дозвіл на проведення масових заходів в Гродно, Бресті, Гомелі, а також в інших містах: Барановичах, Ліді, Слуцьку, Солігорську, Кобрині. Святкування Дня Волі анонсували в Глибокому і Шарковщині.

Але у Вітебську рахунок за послуги з охорони мітингу, який виставили заявникам органи правопорядку, настільки великий, що від заходу довелося відмовитися. Також міськвиконком відмовив у проведенні пікету 25 березня на площі Зірок, оскільки зазначеного майданчика немає у списку дозволених місць. Замість центру міста, влада запропонувала відсвяткувати пікет на безлюдному стадіоні.

24 березня відбулися превентивні затримання місцевих активістів в Бобруйську, Березі, Бресті, Слуцьку, Вілейці. Багатьох із затриманих чекають суди в понеділок, 26 березня.

Зокрема, зранку на залізничній станції в Мар'їній Гірці затриманий поет і громадський діяч Славомир Адамович, який планував виїхати до Мінська для участі у святкуванні 100-річчя проголошення Білоруської Народної Республіки.

Також затримана активістка оргкомітету зі створення партії «Білоруська християнська демократія» Таїсія Кабанчук.

Громадського активіста Миколу Черноуса з Барановичів викликали повісткою до Барановицького міжрайонного відділу Слідчого комітету РБ на 10 годину 25 березня, із метою недопущення його на мітинг у Мінську.

Окрім того, у соціальних мережах повідомляють про те, що член БХД Євген Аніщенко з Орші, який їхав до Мінська, рано вранці був затриманий міліцією. 

ІА "Вголос": НОВИНИ