Серед обгорілих уламків Національного музею Бразилії в Ріо-де-Жанейро вченим вдалося знайти один із найбільш цінних експонатів колекції, яку пожежа знищила на початку вересня.

Це череп Лузії – найдавніші викопні рештки людини, які коли-небудь знаходили в Америці, пише ВВС Україна.

Як розповіла заступник директора музею Крістіана Сережу, кістки вціліли завдяки щасливому випадку. На скляний кейс, в якому зберігали експонат, впав металевий ящик та закрив його від вогню.

В результаті череп розвалився на шматки (оскільки клей, який їх з'єднував, розплавився), але його цілком можна заново реконструювати з уламків.

«Чудові новини. Це просто диво після трагедії», – каже Сережу.

«У нас було таке відчуття, ніби ми заново знайшли члена родини», – погоджується з нею археолог Клаудіа Карвалью, яка керує роботами з пошуку вцілілих експонатів.

Раніше на згарищі вдалося відшукати ще одну перлину колекції Національного музею – величезний метеорит Ангра-дус-Рейс віком 4,5 млрд років.

Обидві знахідки дають вченим надію на те, що, можливо, в пожежі вціліли ще цінні експонати. Повноцінні пошуки можна буде розпочати не раніше наступного року, коли будівлю, яка сильно постраждала від пожежі, достатньо зміцнять, щоб в ній було безпечно працювати.

200-річний Національний музей Бразилії, в якому зберігали понад 20 мільйонів найцінніших експонатів, майже повністю вигорів 2 вересня. Точну причину пожежі досі не встановили.

Вчені давно попереджали, що основна будівля музею – колишня імператорська резиденція - застаріла і не відповідала вимогам протипожежної безпеки. Проте влада ніяк не могли знайти грошей на необхідний ремонт.

У вогні загинули тисячі артефактів, що розповідали про історію Бразилії та інших країн. Серед них були і предмети зі Стародавнього Єгипту.

Рештки Лузії, вік яких перевищує 11 тисяч років, вважали загубленими. Скелет молодої жінки, який частково зберігся, знайшла команда французьких та бразильських археологів в 1975 році. Він став найвідомішим і одним з найцінніших експонатів музею.

З міркувань безпеки череп і частину стегнової кістки Лузії зберігали на першому поверсі, окремо від решти антропологічної колекції, яка була розташована на третьому поверсі, який повністю обрушився.

У палеонтологічному крилі музею представляли рештки кількох динозаврів і птерозаврів – не виключено, що їх також вдасться знайти в згорілій будівлі, або хоча б їх частки.

«Ми не ставимо хрест на нашій колекції, – запевняє Карвалью. – Ми хочемо відродити її, навіть якщо на це будуть потрібні десятиліття».

Як відомо, у вересні в Ріо-де-Жанейро спалахнула масштабна пожежа у 200-літньому історичному музеї.

ІА "Вголос": НОВИНИ