Про це повідомляє BBC.

Перша дитина, в клітинах якої буде міститися спадкова інформація ДНК трьох осіб може з'явитися на світ в кінці 2017 року. HFEA буде видавати ліцензії клінікам і пацієнтам на такі процедури.

Використання ДНК трьох осіб дозволить запобігти народженню дітей з невиліковними мітохондріальними захворюваннями. Мітохондріальні захворювання призводять до порушення функцій головного мозку, м'язової дистрофії,  вад серця, сліпоти та інших. Вони виникають внаслідок дефектів мітохондрій (клітинних органел, іноді їх називають «клітинними електростанціями», тому що вони перетворюють молекули поживних речовин на енергію). Іноді хвороби? пов’язані із дефектами мітохондрій? призводять до смерті. Мітохондріальні захворювання виявляються в однієї на 4.3 тис дітей.

Революційний спосіб тристороннього екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) був розроблений в Університеті Ньюкасла. Під час тристоронньої ЕКО мітохондрії беруть у здорової жінки-донора. Мітохондрії мають власну ДНК, відтак, дитина матиме ДНК трьох батьків.  ДНК мітохондрії не визначають зовнішній вигляд майбутньої дитини, стверджують вчені, тому дитина буде схожа на своїх безпосередніх батьків.

Втім у цієї технології  є і противники. Зокрема, представники Римо-католицької і Англіканської церков. Вони вважають тристоронню ЕКО неетичною і небезпечною процедурою.

Правозахисники, які виступають проти генетичних змін, побоюються, що тристороння ЕКО дозволить створювати так званих «дизайнерських дітей». На їхню думку, така процедура дозволить батькам «управляти» зовнішністю дитини - наприклад, підбирати колір очей, шкіри.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ