На проспекті Свободи у Львові висадили 36 кліматичних дерев. Вони мали б створити на головному проспекті міста затінок, вбирати воду і виробляти такий потрібний у центрі кисень.

Про користь та необхідність таких дерев пояснила на своїй сторінці у фейсбук вчорашня екологиня, а нині заступник директора департаменту економічного розвитку мерії Олександра Сладкова.

Висадкою дерев займалися працівники ФОП Володимир Чишинський. 25 садженців придбали спонсори і меценати, серед яких депутати та керівник обласного ТЦК та СП Олександр Тіщенко.

Що таке кліматичні дерева ?

Це дерева, які працюють на адаптацію міста до зміни клімату. Адже дерево це такий «кондиціонер» та одночасно пилосос для повітря. Найбільш навантажені транспортом вулиці потребують дерев в першу чергу для комфорту пішоходів.

Ці дерева витривалі до зміни клімату, тому для посадки потрібно обирати види, витривалі до затяжної спеки, посухи чи великих опадів. Вони також витримують сіль, якою ще досі посипають взимку тротуари.

Які дерева тепер ростуть на проспекті Свободи

Посадили клени-явори атропурпуреа. Вони себе якнайкраще вже зарекомендували на проспекті Свободи, два ряди таких самих яворів росте обабіч головної магістралі. Тільки тут обрана вузька алейна декоративна форма, щоб не затуляти архітектуру. Дерева посаджені з врахуванням видових точок на пам‘ятки.

Вартість самої лунки для дерева за 12 тисяч гривень

Густа сітка мереж залишала невеликий вибір. Для компенсації простору ми пропонуємо районній адміністрації встановити пристовбурні решітки. Зараз лунки отримають обрамлення в рівень з хідником.

Олександра Сладкова розповіла, що була дискусія серед депутатів «а що то за ямки за 12 тис грн ?». То власне влаштування лунок там, де їх не було, повна заміна грунту і встановлення обрамлення з каменю і є та ціна, яка насправді була просто стартовою для тендеру.

Олександра Сладкова також зазначила, що вже на осінь планують озеленення кліматичними деревами таких навантажених і жвавих вулиць, як Франка, проспект Шевченка, Шухевича та Городоцької (в тих фрагментах, де це можливо).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ