У лютому плавуча база Werra, корабель Військово-морських сил ФРН, в рамках постійної протимінної групи НАТО вирушить у Чорне море.

Про це йдеться у відповіді представника міністерства оборони ФРН на запит Deutsche Welle.

Судно відвідає два болгарських порти — Бургас і Варну.

Зазначається, що цей похід був запланований давно.

«Розміщення інших кораблів ВМС Німеччини в Чорному морі не передбачено», — заявив представник військового відомства.

Після захоплення російським спецназом 25 листопада 2018 року трьох українських військових кораблів у безпосередній близькості від Керченської протоки НАТО засудила мілітаризацію українського півострова Крим, анексованого російською владою, і заявила, що уважно спостерігає за розвитком ситуації в Чорному морі.

«НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, включаючи її право на судноплавство в своїх територіальних водах», — повідомила прес-секретар Північноатлантичного альянсу Оана Лунгеску.

Як писав “Вголос”, 19 січня у Чорне море увійшов есмінець США “Дональд Кук”. У соціальних мережах оприлюднили світлини проходу корабля через Босфорську протоку в Чорне море.

Російські військові повідомили про стеження за кораблем.

“До безпосереднього спостереження за діями американського військового корабля приступив сторожовий корабель Чорноморського флоту “Допитливий”. Крім цього, упродовж усього перебування есмінця “Дональд Кук” в зоні відповідальності Чорноморського флоту, за ним буде вестися спостереження за допомогою електронних та технічних засобів флоту”, — заявляли російські військові.

“Дональд Кук”, а також есмінці ВМС США “Карні”, “Росс” і “Портер” розміщені на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі в Рота. Разом із наземними базами ПРО “Іджіс” в Польщі та Румунії вони є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.

ІА "Вголос": НОВИНИ