Про це під час брифінгу заявила офіційний представник Держдепу Гізер Нойєрт, відповідаючи на питання журналіста, повідомляє «112 Україна».

«Ще одним пунктом у списку жорстких дій адміністрації проти російського уряду, ймовірно, може бути рішення відправити Javelin в Україну. Це вже сталося? З точки зору термінів, вони вже в Україні?», – запитав один з журналістів.

На що Нойєрт відповіла, що у неї немає такої інформації:

«Мені потрібно перевірити, я не впевнена. Навіть якщо їх поставили, я не впевнена, що ми змогли б це підтвердити», – зазначила вона.

Раніше міністр оборони України Степан Полторак заявляв, що протитанкові комплекси Javelin будуть в Україні в 2018 році.

Нагадаємо, що ЗСУ вже отримали наказ готуватися до прийняття таких комплексів на озброєння.

12 грудня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет на 2018 фінансовий рік. Документ передбачає надання Україні 350 млн доларів допомоги, зокрема санкціонує можливість передачі летальної зброї.

До того ж, виділені кошти підуть на підготовку військових медиків і посилення боєздатності повітряних та військово-морських сил. Також вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони і спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної дії і берегової охорони.

Javelin — американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК). Призначений для ураження бронетехніки і низьколітальних малошвидкісних цілей (вертольотів, БПЛА, гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку). Вартість одного комплексу в комплекті з 6 ракетами становить 1,3 млн дол.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ