В Держдепартаменті США прокоментували інформацію російських ЗМІ про те, що Олега Сенцова нібито можуть обміняти на ув'язнених у США росіян – Віктора Бута, Костянтина Ярошенка та Марію Бутіну. Там заявили, що такі переговори неможливі.

Інформацію про те, що РФ наполягає на такому обміні, оприлюднила 30 вересня російська «Новая газета» з посиланням на свої джерела, передає ВВС Україна.

У Києві заявили, що російська сторона не заявляла про наміри здійснити обмін ув'язненого режисера та засуджених в США громадян РФ.

Не підтвердили такі плани і в Кремлі.

Російська служба Бі-бі-сі отримала коментар представника Держдепу щодо цієї інформації в ЗМІ.

«Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України як базу для переговорів була б ще одним знаком того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України і верховенства закону», – йдеться в коментарі.

«Сенцова арештували в окупованому Росією українському Криму. Йому насильно дали російське громадянство, після чого російський суд ув'язнив його до 20 років».

Там додали, що висунуті проти режисера звинувачення у підготовці теракту безпідставні та «є цинічною помстою за його позицію щодо російської окупації Криму».

Представники російської та української влади нічого не знають про те, що написала Новая газета.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що йому про такий план "нічого не відомо". Те саме заявила і речниця російського МЗС Марія Захарова.

У Києві заявили, що подібні ініціативи від російської сторони не чули.

Перша заступниця голови Верховної ради Ірина Геращенко, яка займається питаннями обміну ув'язнених в Росії українців, також заявила, що вона про це не знає.

"Щодо чуток в ЗМІ про начебто перемовини американців і росіян щодо звільнення Сенцова в обмін на російський кримінал, то під час візиту до США і перемовин з американськими високопосадовцями ми такої інформації ні від кого не чули. Нагадаю, що такі чутки росіяни запускали й в історії з Савченко, що начебто вони ведуть переговори про можливість її передачі американцям в обмін на Бута. Але це виявилося чутками", – додала Геращенко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Москва не ініціювала такі переговори. Але навіть якби таку ідею озвучили, то на його думку, навряд США на це б пішли.

"Якісь розмови з США, що це буде через голову України – США так робити не будуть. Я обговорював на багатьох зустрічах в Нью-Йорку і питання політв'язнів, і питання звільнення заручників – це 100%", – сказав він в інтерв'ю телеканалу ATR.

ІА "Вголос": НОВИНИ