[media=147649,147650] 

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

«У межах розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України припинено діяльність групи осіб, які надавали послуги підприємствам реального сектору економіки Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської областей і м. Києва щодо формування штучного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронцями встановлено, що протягом 2016-2017 років фігуранти створили (зареєстрували) суб'єктів господарювання, які в подальшому використовувалися в злочинній схемі транзиту і конвертації.

Механізм конвертації полягав у тому, що на розрахункові рахунки транзитно-конвертаційних підприємств та фіктивних суб'єктів господарської діяльності (СГД) підприємства реального сектора економіки перераховували безготівкові кошти за нібито придбані ТМЦ (товари і послуги).

В подальшому ці кошти перераховувалися на розрахункові рахунки СГД – реального сектора економіки, які займаються оптовою торгівлею (тютюнові вироби, продукти харчування та ін) за нібито придбані ТМЦ. Фактично зазначені СГД реалізовували ТМЦ за готівку, яку в подальшому передавали організаторам «конверта», а в документах податкового обліку відображали продаж ТМЦ підприємствам, які входили до складу конвертаційного центру, формуючи при цьому податковий кредит з ПДВ.

Протягом 2016-2017 років через зазначені СГД проконвертовано понад 300 млн грн.

За результатами 24 обшуків, проведених за місцем проживання фігурантів, офісних, гаражних приміщеннях і транспортних засобах вилучено 50 тисяч грн, 24 тисячі доларів США, 8 тисяч євро, 1,1 тисячі Швейцарських франків (в еквіваленті 916 тисяч грн), 62 друку, 19 відбитків печаток, комп'ютерну техніку, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, диски, банківські картки, чорнові записи та фінансово-господарські документи.

Крім того, накладено арешт на 103 поточні рахунки компаній – учасників конвертаційного центру, відкриті в 21 банківській установі. Тривають слідчі дії.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ