Конструкторське бюро «Південне» у Дніпрі ввело в експлуатацію новий обчислювальний центр Yuzhnoye SC із найпотужнішим суперкомп'ютером в Україні.
Про це повідомила прес-служба КБ у четвер, 20 грудня.
Зазначається, що унікальна комп'ютерна система розроблена спеціально для вирішення інженерних і наукових завдань методами обчислювальної фізики у співпраці зі світовими компаніями IT-сектору — MTI, Hewlett Packard Enterprise, APC, ANSYS.
«Система суперкомп'ютера складається зі сотні серверів і близько 4 тисяч обчислювальних ядер на процесорах новітньої архітектури. Загальний обсяг оперативної пам'яті — близько 18 терабайтів, для зберігання даних є швидке сховище на 200 терабайтів. Усі компоненти суперкомп'ютера об'єднані спеціалізованою високошвидкісною комп'ютерною мережею. Система оснащена гібридними обчислювальними серверами з новітніми графічними прискорювачами й окремими модулями для обробки та візуалізації великих розрахункових даних», — йдеться в повідомленні.
Пікова продуктивність суперкомп'ютера складає 300 терафлопсів (300 трильйонів операцій за секунду), що можна порівняти з потужністю тисячі одночасно працюючих персональних комп'ютерів.
«Доступ до таких обчислювальних ресурсів розширить можливості КБ »Південне« для реалізації нових, нестандартних ідей і ще більше підвищить науково-технічну конкурентоспроможність підприємства», — наголошується в повідомленні.
У КБ уточнили, що реалізувати проект вдалося завдяки міжнародним комерційним контрактам, без залучення коштів держбюджету.

ІА "Вголос": НОВИНИ