Роман Полянський не буде головою цьогорічної церемонії вручення національної кінопремії Франції «Сезар» (фр. César), інформує Польське радіо.

Проти номінації режисера на головування під час 42-ї церемонії вручення престижної кінопремії, яку ще називають «французьким Оскаром», виступили феміністичні організації. Проти була теж французька міністр, яка відповідає за права жінок.

Польський режисер вирішив відмовитися від головування у цій церемонії через хвилю критики, пов’язаної зі зґвалтуванням, якого він припустився у 70-ті роки у США (це був сексуальний стосунок з неповнолітньою, який американське законодавство прирівнює зі зґвалтуванням ).

За словами французьких феміністок, «Французька академія кіномистецтва, яка є організатором вручення "Сезарів", не може заплющувати очі на насильство проти жінок та дітей».

83-річного режисера захищає французький актор Жіль Лелуш, котрий каже, що «у Франції полемізують про все на світі. Але Роман Полянський мешкає тут 40 років, а те, що він зробив, сталося раніше».

ЗМІ, у свою чергу, підкреслюють, що жертва Полянського Саманта Ґейл наголошувала на тому, що вибачила режисерові й просила перестати його переслідувати за вчинок кінця 70-х років.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ