У Франції повідомили, що 2 грудня у 94-річному віці помер колишній президент Валері Жискар д'Естен.

Як повідомляє Голос Америки, причиною смерті стали ускладнення хвороб спричинені коронавірусом. Минулого місяця він був у лікарні через проблеми з серцем.

Валері Жискар д'Естен народився 1926 року в німецькому місті Кобленц. У 18-річному він брав участь у визволенні Парижа від окупації німецьких нацистів під час Другої Світової війни.

Упродовж 65 років політичної кар'єри Валері Жискар д'Естен понад десять років був міністром в урядах Шарля да Ґолля і Жоржа Помпіду і сприяв, як сказано у некролозі Єлисейського палацу, «очищенню державних фінансів та розвитку економіки Франції». Він став президентом 1974 року.

«Упродовж його семирічного терміну на посаді Франція трансформувалася. Молоді люди отримали право голосувати з 18-річного віку. Жінкам закон дозволив припиняти небажану вагітність. Подружжя змогли за взаємною згодою розлучатися. Інваліди отримали нові права. Він працював задля міцнішої Європи, більш тісного франко-німецького партнерства і допоміг стабілізації міжнародної політики й економіки, заснувавши Велику сімку», - стверджує французька президентська адміністрація.

Згодом він став депутатом Європейського парламенту і був одним з творців засадничої Угоди Європейського союзу 2007 року.

Читайте актуальні новини України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ