Про це повідомляє РБК.

У першому випадку йдеться про плату за надання російського супутникового ресурсу, а в другому – за поставку російських ракет-носіїв.

Представник GML (володіє компаніями «Hulley Enterprises» і «Yukos Universal», відсудив у Росії 50 млрд дол.) підтвердив, що арешти стосуються дебіторської заборгованості «Eutelsat» перед «Космічним зв'язком» за використання супутникової ємності російського ФГУП, а також дебіторської заборгованості «Arianespace» перед «Роскосмосом» за поставку й обслуговування ракет «Союз».

Він не підтвердив цифри в 300 і 400 млн дол., сказавши тільки, що загальна сума заарештованих у Франції російських активів становить приблизно 1 млрд дол.

«Arianespace» виводить на орбіту супутники з космодрому Куру у Французькій Гвіані за допомогою ракет-носіїв середнього класу «Союз», які сягають радянської ракети 1966 року. Їх виробляє самарський ракетно-космічний центр «Прогрес».

З 2011 року «Arianespace» запустила вже 13 «Союзів», наступний запуск заплановано на 22 квітня. Два роки тому «Роскосмос» підписав контракт з «Arianespace» на поставку семи ракет «Союз-СТ», вартість контракту оцінювали в 400 млн дол.

Супутниковий оператор «Eutelsat» співпрацює з ФГУП «Космічний зв'язок» із 1994 року. Зокрема, російське підприємство надає «Eutelsat» послуги моніторингу та управління французькими космічними апаратами з Центру космічного зв'язку в Дубні.

У 2012 році «Eutelsat» уклала контракт на 15-річну оренду супутникової ємності на двох апаратах «Космічного зв'язку» за 300 млн євро.

Представник «Arianespace» Клаудіа Ойо стверджує, що розгляди навколо платежів ніяк не вплинули на космічну співпрацю з Росією.

«У нас чудова співпраця з «Роскосмосом», що наочно підтверджують два запуски за програмами «Copernicus» і «Galileo» в майбутні тижні з використанням ракети-носія «Союз», – заявила вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ