Російські агенти ГРУ, які причетні до отруєння Скрипалів та спроби перевороту у Чорногорії, мали бази у містах у Французьких Альпах у період з 2014 до 2018 років.

Про це йдеться у матеріалі Le Monde.

За даними видання, спецслужбам вдалося виявити резервні та матеріально-технічні бази у французькому департаменті Верхня Савоя під час операції після отруєння екс-агента ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії у березні 2018-го.

Операцію проводили британські, французькі та швейцарські спецслужби з допомогою партнерів, зокрема США.

Спецслужби встановили, що 15 російських агентів ГРУ періодично бували та зустрічалися на цих базах, вони приїжджали з Лондона, Москви, Іспанії та Швейцарії. Бази були розташовані у містах Евіан, Шамоні та Аннемас, а також у більш ізольованих місцях.

Також зазначається, що працівники французьких спецслужб вважають, що грушники обрали саме цей район, бо звідси близько до Швейцарії, а також тут часто бувають росіяни. За словами співрозмовника видання, агенти проводили секретні операції у Європі, зокрема в Молдові, Чорногорії, Болгарії та інших країнах. У самій Франції слідів їхньої діяльності поки не виявили.

Йдеться про секретний Підрозділ 29155 російських агентів, про який вже неодноразово повідомляли західні ЗМІ, завданням якого є дестабілізація Європи. Агенти з нього стоять за отруєнням Скрипаля, спробою перевороту у Чорногорії, отруєнням болгарського зброяра та навіть референдумом у Каталонії.

Вилання назвало ім’я 15-ти агентів ГРУ, що бували у цих альпійських базах. З них 10 вже звучали раніше. Це Анатолій Чепіга (псевдонім «Руслан Боширов»), Олександр Мішкін («Олександр Петров»), Денис Сєргєєв («Сергій Фєдотов») та Сергій Лютенко («Сергій Павлов»), яких пов’язують з отруєнням Скрипалів.

Також це Іван Терентьєв («Іван Лебедєв»), Микола Єжов («Микола Коніхін або Кононіхін»), Данило Капралов («Данило Степанов») та Петро Борісов («Георгій Горшков») зі справи про отруєння болгарського зброяра Омеляна Гебрєва.

Це Едуард Шишмаков («Едуард Широков») та Володимир Моісеєв («Володимир Попов»), яких оголосили у розшук у справі про спробу перевороту у Чорногорії.

Нові 5 прізвищ: Олександр Кулагін, Євген Ларін, Тумур Нурізов, Геннадій Швець та Наман Юсупов. Справжні ці імена чи псевдоніми, невідомо.

ІА "Вголос": НОВИНИ