Міжнародний арбітраж в Гаазі призупинив розгляд по суті позову проти Російської Федерації, який подала Україна за захоплення кораблів і військових моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Відповідне рішення було опубліковано на офіційному сайті Постійної палати третейського суду.

Наразі відомо, що призупинення справи пов'язано з процедурними моментами.

Про що йдеться

25 листопада 2018 року ВМФ Росії та Берегова охорона РФ захопили у районі Керченської протоки три українські кораблі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити 3 судна і всіх членів екіпажів. Після збігу місяця, відведеного на інформування про виконання рішення трибуналу, однак Росія продовжила незаконно утримання українських моряків.

24 члени екіпажу повернулися в Україну у вересні у 2019 році в рамках обміну полоненими з Росією.

У серпні 2020 року Російська Федерація спробувала оскаржити юрисдикцію суду у цій справі, оскільки даний спір не пов'язаний з воєнними діями. Своєю чергою, українська сторона у вересні вимагала об'єднати попередні заперечення РФ з розглядом справи по суті та не розглядати питання юрисдикції на попередньому етапі.

У підсумку арбітраж дійшов висновку, що заперечення Росії повинні розглядатися саме на попередньому етапі, і призупинив розгляд по суті. Українська сторона протягом трьох місяців має подати відповідь на заперечення Москви, після чого судді приймуть рішення про подальші кроки.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ