Про це повідомляє «Гордон» із посиланням на грецький ресурс Thetoc.gr.

Священнослужителі діяли під прикриттям численної групи співвітчизників-паломників. Тому, ченці монастиря виявили пропажу вже після від'їзду паломників. Про подію негайно повідомили в поліцію, і автобус із вірянами затримали.

Підозрюваних – чотирьох священиків і одного мирянина – доставили в поліцію. На допитах вони зізналися у скоєнні злочину і розповіли, куди сховали святиню.

Як з'ясували поліцейські, під час екскурсії в монастирському храмі четверо змовників відволікали монаха-розпорядника, а п'ятий, 21-річний священик, кусачками розкрив вітрину, за якою лежав ковчег з рукою святого Харлампія. Видобуток передали ще одному учаснику групи, який заховав її під одягом, виніс із обителі і сховав неподалік від автобусної стоянки.

У затриманих при собі опинилися ще два невпізнаних черепа і щелепні кістки, які, як припускають поліцейські, були вкрадені в інших монастирях.

Обитель Мега Спілеон розташована біля грецького міста Калаврита і вважається одним із найдавніших монастирів Греції, який заснували в 362 році.

Священномученик Харлампий був єпископом римської провінції Магнезія в Малій Азії. Катуванням він піддався в 13-річному віці. Згідно життєпису святого, воїни, які брали участь у страті, бачачи стійкість Харлампія, прийняли християнство. Християнами також стали організатори страти – проконсул Лукіан і губернатор Люций. Святий був похований у монастирі Святого Стефана у Метеорі, частки його мощей перебувають у різних районах Греції.

ІА "Вголос": НОВИНИ