Спеціалісти будуть доглядати за летючими мишами, поки на вулиці не потеплішає, а потім – обіцяють випустити їх на волю, передає 5 канал.

Руді кажани у центрі реабілітації з'явилися нещодавно. Колонію з майже тисячі особин знайшли будівельники на балконі однієї з багатоповерхівок Харкова. «Вони почали робити ремонт, зірвали пластик і там зимували, спали кажанчики. Вони не пищали, вони просто собі спали. Їх виявилося 979», – зазначає заступник директора Центру реабілітації рукокрилих Альона Прилуцька.

Крилатих соньків одразу доправили до центру. Тут вони спочатку живуть у спеціальних мішечках. Їх зважують та підгодовують. До імпровізованої печери – холодильника з постійною температурою – відправляють лише добре відгодованих кажанів. Наприклад: «Він важить майже 23 грами. Це мало для того, щоб зараз відправитися спати. І видно, що боки у нього такі впалі. Коли вони товсті, вони прямо такі товсті! Тоді вони можуть спати».

Ці кажани справжні ненажери. За раз можуть з'їсти до 10 хробаків. Годують їх вручну. Щоб наїсти боки летючим мишам потрібно близько тижня. Спеціалісти центру ледь встигають – у черзі на обід 400 кажанів, а за день безперервної роботи встигають нагодувати лише половину, бо працівників у центрі лише троє.

«Бувають випадки, коли даємо личинку одній особині, а у них же ехолокація, і друга розуміє, що де відбувається. Чують, що десь комусь дають личинку. Можуть підбігти, вихопити і втекти», – розповідає співробітник Центру реабілітації рукокрилих Віктор Ковальов.

Зараз у центрі живуть більше 2 тис. кажанів. Шість сотень із них привезли з Полтавщини. Їх знайшли під час ремонту в одній зі шкіл. Квартируватися кажани будуть у центрі до кінця березня. На свободу їх випустять, щойно на вулиці потеплішає.

ІА "Вголос": НОВИНИ