21-річна дівчина з Хмельницького захворіла на дифтерію. Однак, головний інфекціоніст України Ольга Голубовська застерегла про відсутність сироватки

Про це повідомила Голубовська на сторінці у Facebook.

"У Хмельницькому зафіксовано випадок дифтерії, лікувати нічим. Наявні імуноглобуліни протерміновані",– написала Голубовська.

Крім того, Голубовська зауважила, що про дифтерію зараз багато говорять, але цього не достатньо. Адже, до епідемії треба підготуватися.

"Я багато бачила дифтерії, як і багато моїх колег, більш того, тема моєї кандидатської дисертації присвячена всім її ускладненням, крім міокардиту (окремо писалася робота).І наш досвід в питаннях дифтерії безцінний, бо жодна країна у світі не мала такого спалаху (хвороби – ред., ) ", – написала Голубовська.

Вона додала, що вже давно необхідно затвердити стандарти надання медичної допомоги у випадках захворювання та терапії.

"Але поки цього немає, наша кафедра спільно з ДЕЦ (Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я – ред., ) підготувала ще кілька років тому відповідні настанови, вони, ясна річ, не затверджені, але опубліковані на сайті у вигляді проєкту. Користуйтеся, колеги. Це хоч щось", – написала інфекціоніст.

Поза тим, Голубовська просить подбати про сироватки, бо їх неможливо дістати навіть на чорному ринку.

"І я дуже прошу, хто-небудь, подбайте про сироватки, будь ласка. Бо навіть на чорному ринку її купити неможливо", – закликає вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ