Ексголова російської адміністрації Керчі Сергій Бороздін повідомив, що підрядник реконструкції Великих Мітрідатських сходів «практично завершив перший етап робіт – демонтаж сходинок і стін».

Як написав Бороздін у Facebook, прольоти Великих Мітрідатських сходів обгородили по всьому периметру, а Малі сходи вже демонтували і закрили для проходу повністю.

«Роботи виконуються з максимальною акуратністю, щоб елементи можна було використовувати для подальшого відновлення. А ті, що реставрації не підлягають, замінять на нові. Вже виготовлено зразки конструкцій і декоративних елементів, які будуть використані під час реставрації. Вазони виконають з мармурової крихти, самі щаблі – з черепашника, стіни і балясини – з вапняку. Зараз скульптори працюють над створенням грифонів. Їх зовнішній вигляд буде наближений до оригінальних статуй, розроблених архітектором Олександром Дігбі», – написав ексголова адміністрації.

Він також додав, що до проєкту реконструкції включені роботи з прокладання зовнішнього освітлення, водопроводу, зливової і побутової каналізації та впорядкуванню території.

Як інформує Крим.Реалії, російський глава Криму Сергій Аксенов анонсував початок робіт з реконструкції Мітрідатських сходів у Керчі в червні. Влада стверджує, що підрядником робіт вартістю в 651,6 млн руб виступає компанія «Баварський дім».

Попередня спроба відреставрувати сходи, за словами Аксенова, закінчилася кримінальною справою, бо роботи проводилися з порушеннями.

Раніше Міністерство закордонних справ України звернулося до посольства України в Німеччині і консульство в Мюнхені з проханням вжити заходів «для припинення діяльності» німецької компанії «Баварський дім» з реконструкції Мітрідатських сходів у Керчі.

Як повідомлялося, нещодавно в Керчі обвалилися сходи на Старокарантинському пляжі, одному з найстаріших пляжів міста.

У лютому 2019 року в Керчі на розкопках античного міста Пантікапей на горі Мітрідат  обвалилися колони пританея (так називали будівлю давньогрецької громадської ради). Їх 28 січня “підперли”, щоб вони не впали, та це не допомогло.

ІА "Вголос": НОВИНИ