Консультант Володимира Зеленського з питань медицини відомий лікар Євген Комаровський розповів про можливі кроки в боротьбі зі спалахом кору, а також про ставлення до в.о. Мінохорони здоров’я Уляни Супрун.

Як написав на своїй сторінці у Facebook Комаровський, жодна команда МОЗ, жоден міністр не зробили для пропаганди вакцинації та забезпечення вакцинами так багато, як нинішня.

Також Комаровський виклав свою думку щодо подальших кроків для боротьби з кором. За його словами, для цього необхідні:

  1. Юристи. Конкретні рекомендації з теми «Вакцинація: права і обов'язки», відповідальність за фальсифікацію статистичних даних і конкретних довідок, можливості обмеження сервісних функцій держави щодо тих, хто відмовляється від вакцинації, – відповідні законопроекти в Раду, розгляд за прискореною процедурою;
  2. Додаткові кошти: на безкоштовні вакцини не тільки для дітей, але й дорослих, і ці вакцини запровадити в усі лікувальні установи, незалежно від форми власності, пільги лабораторіям на дослідження, пов'язані з визначення імунітету до кору, матеріальна база інфекційних стаціонарів, матеріальне стимулювання медиків тощо.
  3. Система освіти – контроль вакцинального статусу усюди, де тільки можна, обмежувальні заходи;
  4. Пропаганда вакцинації – соціальна реклама, телебачення, соцмережі, заохочення роботодавців;
  5. Додаткова допомога батькам, чиї діти вакциновані;
  6. Страхування ризику поствакцинальних ускладнень.
Комаровський наголосив, МОЗ має потребу в допомозі президента, серед іншого для того, аби скликати засідання РНБО. Також, за його словами, президент не має миритися із ситуацією, коли на очах у всієї країни йде війна МОЗ та парламентського комітету з охорони здоров'я; не повинен допускати, щоб міністр роками був «в.о.».

Водночас, на його думку, жодна команда МОЗ, жоден міністр не зробили для пропаганди вакцинації та забезпечення вакцинами так багато, як нинішня команда.

«Те, що не Супрун винна в спалаху кору, очевидно кожному, хто в темі й хоч крапельку зі здоровим глуздом», – написав Комаровський.

«Я не просто підтримую – я прихильник реалізованого сьогодні стратегічного курсу на реформу охорони здоров'я», – наголосив він і додав, що має безліч зауважень із тактики реформ.

Комаровський зазначив, що МОЗ не має реальної підтримки в парламенті і багато топ-політиків необґрунтовано критикують реформу. Також він зазначив, що розв'язання проблем впирається найчастіше «не в хотілки МОЗ, а в наявність коштів».

ІА "Вголос": НОВИНИ