Як повідомляє Радіо Свобода, 28 липня 2018 року в столиці Косова Приштині поховали політичного активіста та правозахисника Адема Демачі, шанованого діяча в Косові, якого іноді називали «балканським Манделою». Демачі помер 26 липня на 83 році життя.

Адем Демачі - косовський письменник і політик албанського походження, політв'язень. Провів у ув'язнений в цілому 28 років за виступи проти жорстокого поводження з албанською меншиною в Югославії, а також з критикою комунізму та режиму Йосипа Броз Тіто. Під час ув'язнення був визнаний в'язнем сумління і часто згадується як «Нельсон Мандела Косова».

Після звільнення він був головою Ради захисту прав людини і основних свобод. У 1992 році був нагороджений престижною премією імені Сахарова Європейського парламенту. Він був також номінований на Нобелівську премію миру у 1996 році.

Адем Демачі був політичним представником Армії визволення Косова (АВК) у період 1998–1999 років. Він залишився в Косово під час війни.

Підтримував права меншин в Косово і користується великою повагою місцевих жителів і іноземців, а також був головою Спілки письменників Косова (2005–2007).

В церемонії прощання взяли участь політичні лідери з Косова, Албанії та Македонії, а також сотні косоварів.

ІА "Вголос": НОВИНИ