[media=102554,102556,102559,102563,102568,102572] 

Про це в мережі «Facebook» розповів археолог Володимир Чопюк.

«Щасливо склалися зорі для унікальної знахідки Волинського краю. Старовинного човна-довбанку, найбільшого, мабуть, в Україні, нарешті сьогодні ввечері вдалося видобути і транспортувати у Маневичі, де знайшлося приміщення, відповідне для його зберігання та консервації! Тепер можна і потрібно робити рекламу, бо до цього надважливого моменту надмір уваги, як і паломництво до човна, могли лише нашкодити артефакту, а зламати – не відновиш. Річ-бо дійсно унікальна, такої довжини човен – рідкість. А всякі зіваки-туристи і місцевий люд на ту дивину вилазили фоткатись і спричинили поглиблення тріщини збоку, яка була спочатку не така велика. Довжина майже 12 метрів, стан збереження – шикарний, як для дерева. Вік буде встановлено пізніше. На дні човна під шаром глини, піску і намулу виявився один цікавий залізний предмет – на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких», – повідомив Володимир Чопюк.

«Цікаво, що жодна профільна державна установа від обласної чи районної адміністрації не надала ніякої суттєвої допомоги. Навіть управління культури чи обласний музей, яким ця знахідка мала би бути головною подією року, просто «відморозилися». А от прості громадяни відгукнулися на прохання про допомогу. Знайшлися вантажівка, підйомний кран, місце для подальшого зберігання знахідки», – відзначив археолог.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич припускає, що вік знахідки може сягнути п’ятисот років, але є також припущення, що її могли використовувати і стародавні слов’яни. Тоді можна говорити і про тисячу років. Точну дату виготовлення човна вдасться визначити тільки після проведення радіовуглецевого аналізу, який триватиме певний час.

ІА "Вголос": НОВИНИ