Про це повідомило агентство «Reuters».

Киргизька міліція в неділю вночі затримала в аеропорту Манас співробітника канадської «Centerra Gold» громадянина Великобританії Майкла Макфіта, який назвав на своїй сторінці у «Facebook» «кінським пенісом» ковбасу «Чучук» з м'яса конини.

Полковник міліції УВС обласного Каракола Сталбек Усубакунов повідомив «Рейтер» , що Макфіт дає свідчення слідству.

Макфіт видалив коментар про страву зі своєї сторінки, а потім опублікував вибачення.

Глава гірничометалургійного профспілки Киргизії Ельдар Таджібаев розповсюдив прес-реліз, згідно з яким, дії, вчинені Макфітом, підпадають під статтю 299 Кримінального кодексу Киргизії – «Розпалювання національної, расової, релігійної або міжрегіональної ворожнечі».

«Слідство буде вирішувати, порушувати кримінальну справу чи не порушувати. Матеріали слідства будуть передані до прокуратури, оскільки такі справи підслідні ДКНБ (Держкомітет з національної безпеки)», повідомив Усубакунов. За його словами, Макфіту поки винесено застереження.

Канадська «Centerra Gold» розробляє найбільше в країні родовище золота Кумтор, розташоване високо в горах Тянь-Шаню, яке є основним джерелом валютних надходжень і ключовим підприємством шестимільйонної країни, залежної від виробництва золота.

Напередодні ввечері на знак протесту проти приниження національної гідності робітники на Кумторі не вийшли на роботу, вимагаючи від керівництва відповідальності за співробітника компанії, а від держави кримінального покарання для іноземця, якому по киргизьких законах загрожує позбавлення волі на строк до п'яти років, йдеться в повідомленні профспілки.

У неділю вранці роботи в кар'єрі поновилися.

ІА "Вголос": НОВИНИ