Учені з Австралії і Китаю знайшли у кажанів, що мешкають в одному з регіонів китайської провінції Юньнань, чотири геноми коронавірусу, споріднені з SARS-CoV-2. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому на ресурсі bioRxiv.

Дослідники вивчили 411 зразків, узятих від 23-х видів тварин з травня 2019 по листопад 2020 го.

«З цих даних ми витягли 24 повнорозмірних геноми коронавірусу, в тому числі чотири споріднених до нового SARS-CoV-2 і три геноми – до SARS-CoV», – повідомляють вчені.

Відзначається, що один з цих вірусів, RpYN06 за структурою свого геному на 94,5 % збігається з SARS-CoV-2. Ще три споріднених із SARS-CoV-2 коронавіруси майже ідентичні вірусам, які раніше були виявлені у панголінів з китайської провінції Гуансі.

За висновками вчених, ці дані говорять про різноманітність вірусів у кажанів в локальних масштабах, а також про те, що носіями споріднених SARS-CoV-2 і SARS-CoV вірусів є дикі тварини на великій території Південно-Східної Азії і Південного Китаю.

При цьому, підкреслюється, що еволюційні корені SARS-CoV-2 поки так і не були остаточно встановлені, незважаючи на виявлення ряду споріднених йому коронавірусів.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ