Заступник голови Київміськадміністрації Петро Пантелєєв попередив про загрозу відключення електрики в десяти будинках, що належать до житлових комплексів «Патріотика» і «Статус Град». За два місяці вони накопичили борг у розмірі майже 2,5 млн гривень.

Про це йдеться на сайті КМДА.

Без світла можуть залишитися десять будинків на вулиці Русової (7, 7-Г, 5-Б, 3-В, 3), Гмирі (14-А, 16-А) та Завальної (10-Б, 10-В, 10 Г).

«Фактично, зазначені житлові комплекси вважаються об'єктами незавершеного будівництва, а не введеними в експлуатацію житловими будинками», – пояснив Пантелєєв.

Вони працюють за тимчасовою схемою електропостачання. Профінансувати переведення будівель на постійну схему повинен або забудовник, або власники квартир. «Робити це за рахунок коштів платників податків, тобто за рахунок міського чи державного бюджету, – незаконно», – заявили в КМДА.

Начальниця відділу приєднання до електричних мереж «ДТЕК Київські електромережі» Ірина Толпиго заявила, що забудовнику будинків на Осокорках ще в 2015 році надали технічні умови, які передбачали поетапне підключення потужностей.

«Для кожного етапу – відповідні заходи. Що стосується «Патріотики», то технічні заходи для приєднання до мережі цих будинків на сьогодні виконуються не в повному обсязі. Для того щоб забезпечити живлення комплексу «Патріотики» і «Патріотика на озерах» повинна бути побудована підстанція 110/10 кВ «Аркада». Забудовник узяв на себе таке зобов'язання. Але його не виконав. Без цієї підстанції забезпечити якісне і безпечне електропостачання зазначеним житловим комплексам неможливо», – заявила вона.

Як відомо, 30 квітня Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №2386 “Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії”.

ІА "Вголос": НОВИНИ