Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

У заході візьмуть участь: командир «Карпатської Січі», командир «Легіону Свободи» Олег Куцин та карпатські січовики, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, бійці суміжних підрозділів, із якими вояки «Карпатської Січі» («КС») разом виконували бойові завдання, військові медики, артисти, волонтери, що забезпечували підрозділ; добровольці «КС», серед яких – народні депутати, депутати місцевих рад та ін.

Під час урочистостей відбудеться презентація короткометражного фільму, присвяченого «Карпатській Січі», й нагородження бійців. Після завершення офіційної частини відзначення буде продовжене на фестивалі «Повстанець» у селі Бузова.

Довідка: «Карпатська Січ» розпочала свій бойовий шлях у липні-серпні 2014 року, заступати на бойові чергування разом із бійцями регулярної армії. У жовтні ОДЧ «Карпатська Січ» починає виїжджати на постійні ротації у Піски. У грудні карпатці стали виїжджати ротаціями у ДАП. У травні 2015 року ОДЧ «Карпатська Січ» легалізується у складі 93-ї бригади ЗСУ та займає позиції вздовж злітної смуги ДАП від Пісків до метеостанції. Силами однієї роти бійці «КС» цілий рік утримують позиції, за які до них відповідав батальйон ЗСУ. Утримували позиції на Луганщині біля селища Кримського, брали участь в операціях на Світлодарській дузі, зачистці Мар'їнки та інших операціях.

«Карпатська Січ» має авторитет серед кадрових військових та добровольців. Зважаючи на велику кількість охочих перейти на службу в підрозділ, командування бригади ухвалює рішення про доручення формування батальйону на основі роти «КС».

Однак, 12 квітня 2016 року на рівні Міноборони та Адміністрації Президента було ухвалене політичне рішення про розформування «Карпатську Січ». Олег Куцин заявив про намір розірвання контракту із ЗСУ, таке саме бажання виявила значна частина підрозділу, шукаючи можливості служити разом в підрозділі, об'єднаному ідеєю.

За рік «КС» виховала 15 офіцерів, які стали командирами взводів, батарей, утримувала небезпечну ділянку фронту й мотивувала суміжні підрозділи. Частина бійців залишаються у складі 93-ї бригади, сформувавши роту без ідейного керівництва. Частина – вступила в інші підрозділи 93 бригади.

За час свого існування «Карпатська Січ» втратила: Олександра («Піонера») Чирцова, Олександра («Генерала») Єрмакова (втрата поза «КС"», Леоніда («Лавріновича») Москотіна, Олега («Характерника») Костюка, Данила («Телефона») Касьяненка, Олега («Сона») Габорака, Ігоря («Рибу») Канакова, Мирослава («Мисливця») Мислу, Юрія Васильєва, Георгія Хвічія (втрата поза «КС»), Ігоря («Гудвіна») Червонного (втрата поза «КС»), Євгена Голіка (втрата поза «КС»), Романа («Словʼянська») Напрягла (втрата поза «КС»), Володимира («Кепа») Стаюру.

Більше 60 бійців дістали поранення, в тому числі й командир «Карпатської Січі» Олег Куцин.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ