Захід відбудеться о 12:00 у колонній залі Київської міської адміністрації (вул. Хрещатик, 36), повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

У заході візьмуть участь: командир «Карпатської Січі», командир «Легіону Свободи» Олег Куцин та карпатські січовики, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, бійці суміжних підрозділів, з якими вояки «КС» разом виконували бойові завдання, артисти, волонтери, що забезпечували підрозділ; добровольці «КС», серед яких – народні депутати, депутати місцевих рад та ін.

Під час урочистостей відбудеться презентація короткометражного фільму, присвяченого «Карпатській Січі» й нагородження бійців. Після завершення офіційної частини відзначення буде продовжене на фестивалі «Повстанець» у селі Бузова.

Довідка: «Карпатська Січ» розпочала свій шлях у червні 2014 року як волонтерська чота, забезпечуючи необхідним бійців на передових позиціях. У липні підрозділ намагається легалізуватися у складі добровольчого батальйону ім. Кульчицького. У кінці липня карпатські січовики починають заступати на бойові чергування разом із бійцями регулярної армії. У жовтні ОДЧ «Карпатська Січ» починає виїжджати на постійні ротації у Піски. У грудні карпатці стали виїжджати ротаціями у ДАП. У травні 2015 року ОДЧ «Карпатська Січ» легалізується у складі 93-ї бригади ЗСУ та займає позиції вздовж злітної смуги ДАП від Пісків до метеостанції. Силами однієї роти бійці «КС» цілий рік утримують позиції, за які до них відповідав батальйон ЗСУ. «КС» долучається до знищення ворожого складу артилерійських боєприпасів у Донецьку, бійці формування знищують низку російсько-терористичних позицій, радіозв’язок, навчальний центр терористів, ворожу гусеничну техніку.

Командир «Карпатської Січі» Олег Куцин має авторитет серед кадрових військових та добровольців. Зважаючи на велику кількість охочих перейти на службу до карпатських січовиків, веде перемовини з командуванням про формування батальйону.

Однак 12 квітня 2016 року на рівні Міноборони було вирішено розформувати «Карпатську Січ». Олег Куцин заявив про розірвання контракту із ЗСУ, так само вчинила значна частина бійців, шукаючи можливости служити разом. Їхня репутація – бездоганна, а бойовий досвід – безцінний.

За рік «КС» виховала 15 офіцерів, які стали командирами взводів, батарей, утримувала небезпечну ділянку фронту й мотивувала суміжні підрозділи. Частина бійців залишаються у складі 93-ї бригади й далі несуть службу на передовій, зокрема в районі селища Кримське на Луганщині.

За час свого існування «Карпатська Січ» втратила: Олександра («Піонера») Чирцова, Олександра («Генерала») Єрмакова (втрата поза «КС»), Леоніда («Лавріновича») Москотіна, Олега («Характерника») Костюка, Данила («Телефона») Касьяненка, Олега («Сона») Габорака, Ігоря («Рибу») Канакова, Мирослава («Мисливця») Мислу, Юрія Васильєва, Георгія Хвічія (втрата поза «КС»), Ігоря («Гудвіна») Червонного (втрата поза «КС»), Євгена Голіка (втрата поза «КС»), Володимира («Кепа») Стаюру.

Більше 40 бійців дістали поранення, в тому числі й командир «Карпатської Січі» Олег Куцин

ІА "Вголос": НОВИНИ