Про це повідомляє місцеве видання Я люблю Оболонь.

Зазначається, що це «останній у Києві уцілілий пам’ятник Леніну».

«Він знаходиться на території колишнього тепличного господарства, через яку має проходити Кільцева дорога до вулиці Богатирської. Там зараз проходять підготовчі роботи, під час яких було демонтовано частину споруд колишнього господарства. Але пам’ятник Леніну будівельники чомусь залишили», — повідомляє видання.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію, які забороняють радянську символіку і засуджують комуністичний режим. 15 травня закон підписав президент Петро Порошенко. 

У межах декомунізації були перейменовані всі вулиці і населені пункти, назви яких пов'язані з комуністичним режимом, а також були демонтувані пам'ятники тоталітарної епохи.

За інформацією голови Інституту нацпам'яті Володимира В'ятровича, останній пам'ятник Леніну в Україні, не беручи до уваги сільської місцевості та територій підприємств, було знесено в жовтні 2016 року в Новгород-Сіверському Чернігівської області.

Відповідно до ст. 4361 Кримінального кодексу України «виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» є кримінальним злочином і «карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ