Про це повідомляє ВВС.

Уряд Латвії схвалив поправки, згідно з якими під заборону потрапляє не тільки участь у терористичній діяльності, пособництво тероризму або заклики до нього, а й прославляння тероризму.

Те, що відбувається на сході України, латвійські правоохоронні органи іноді класифікують як тероризм.

Необхідність внесення поправок до кримінального законодавства Латвії, згідно з міністерством юстиції, обумовлена вимогами нової директиви Європейського парламенту про боротьбу з тероризмом.

Поправки не можуть бути відкинуті на національному рівні (їм ще належить обговорення в парламенті): європейські директиви є обов'язковими для країн Євросоюзу.

А прийняття цієї директиви в ЄС, в свою чергу, обумовлено «новими загрозами», в тому числі активізацією терористів-одинаків і тих людей, які повертаються до ЄС із зон конфлікту.

Згідно з текстом директиви та інструкції її початкового варіанту, європейські політики хочуть мати важелі для боротьби як із цими людьми, так і з поширюваною в інтернеті пропагандою - тобто прославлянням тероризму.

Одна з авторок директиви - євродепутат Моніка Голмайер - на прес-конференціі напередодні голосування в Європарламенті сказала, що нові санкції не матимуть відношення до свободи слова й обміну думками щодо подій на сході України. Тут мова йде про боротьбу з організованою пропагандою - тобто з організованим прославлянням тероризму.

Однак у Латвії не можуть точно сказати, яким чином нова поправка буде застосовуватися до тих, хто прославляє сепаратистські формування.

Міністерство юстиції порадило звернутися з таким питанням до поліції безпеки.

В ПБ відзначили, що військові дії і тероризм є різними поняттями, які не виключають один одного, підкресливши, що з точки зору застосування законодавчих актів кожен випадок треба розглядати індивідуально.

У генеральній прокуратурі Латвії відмовилися пояснити ВВС, чи можна назвати події на сході України тероризмом.

Професор Юридичного факультету Латвійського університету Валентія Лихолит впевнена, що на даний момент неможливо точно сказати, як саме ця стаття буде застосовуватися.

Але як мінімум стаття буде носити попереджувальний характер.

«У нас є багато статей, які просто попереджають. Кожен закон дає людині зрозуміти, що ось ця дія карається. Людина подумає, перш ніж щось зробити», - сказала вона Російській службі Бі-бі-сі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ