Про це під час брифінгу у понеділок, 2 жовтня, розповів директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, місце обвалу по периметру обгороджено, здійснено роз'яснення серед населення. Там працюють фахівці Інституту гірхімпрому та Державної екологічної інспекції. Територія обвалу – 200 м діаметром та 40 м глибиною.

«Зараз готуємо подання у Кабінет міністрів, аби виділили кошти з резервного фонду на запобігання розвитку подальшої ситуації. Проситимемо не менше 1,5 млн грн – це тільки на дослідження, – зазначив Руслан Гречаник. – Голова ЛОДА також дав доручення правоохоронним органам провести відповідне розслідування і притягнути до відповідальності людей, з вини яких сталася ця ситуація».    

Він також розповів, що ще у 2003 році був розроблений комплексний проект консервації рудника №2 і рекультивації порушених земель. Підприємство не виконало рекомендації, зазначені у проекті.

«Одне із порушень – не виконання наповнення пустот розсолами відповідної концентрації, – додав начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич. – Зсув був прогнозований. Це чітко встановили дослідники у 2001-2010 роках. Це не перше провалля, яке очікуватиме нас на цьому об'єкті».

За його словами, загальна площа ризику, де утворилась порожнина, – орієнтовно в обсязі 50 м довкола. На цій території бажано не знаходитись, оскільки прогнозують ще додаткові зсуви.

Також Микола Маланич зазначив, що орієнтовно 6 годин не було світла у частині Стебника і Трускавця через пошкодження 2 ліній електропередач. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ