У Костелі Капуцинів Олеського замку планується реставрація даху.

Про це інформує кореспондент ІА «Вголос» із брифінгу у Львівській Облдержадміністрації.

За словами учасників брифінгу, наразі проведені тимчасові роботи із ремонту даху, а подальша реставрація вимагає часу.

Заступник керівника департаменту архітектури і містобудування Оксана Ткачук пояснила, скільки потрібно часу на реставрацію даху:

«Ми вже розробили дорожню карту, адже нам треба у якнайшвидші терміни захистити те, що знаходиться всередині. Експонати, які містяться у музеї, мають набагато більшу вартість, ніж сама будівля.

Ми всі прекрасно розуміємо, що це є архітектурна пам’ятка національного значення і, відповідно до законодавства, будь-які роботи мають проводитись за дозволами: відповідним дозволом Міністерства Культури та інспекції ДАБІ. Якби ми навіть захотіли зробити якийсь тимчасовий дах, ми були б вимушені пройти усі обов’язкові процедури. Ми прийняли рішення, що будемо розробляти проектно-кошторисну документацію на повну комплексну реставрацію даху. Ми спробували у стислих термінах все прописати. Розроблення таких документів нам займе приблизно 3 тижні. Паралельно ми звертаємось у Міністерство культури та до експертного центру, аби провести експертизу, яку погоджуємо у цій документації. На початку лютого ми плануємо владнати ці питання», - зазначила чиновник.

«Тоді обов’язково має пройти процедура обрання підрядника через «ProZorro», яка тримає близько місяця. Коли ми матимемо підрядника і отримаємо дозвіл від ДАБІ України, ми можемо розпочати повноцінну реставрацію. Це буде приблизно у березні 2020-го року», - додала Оксана Ткачук.

Нагадаємо, напередодні у с.Олесько на Львівщині через негоду обвалилася частина даху пам’ятки архітектури національного значення – колишнього Монастиря капуцинів, в якому розташоване фондосховище Львівської національної галереї мистецв імені Б.Г. Возницького. Згодом наслідки обвалу показали на відео із висоти пташиного польоту.

ІА "Вголос": НОВИНИ