Через незрозумілі коригування меж міста 2004 року Луцьк втратив землі, на яких тепер розташовані потужні підприємства, що сприяє небажанню навколишніх сіл приєднуватися до міста.

Про це заявив перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Чиновник повідомив, що мав нагоду взяти участь в обговоренні соціально важливих питань під час круглого столу на тему «Місто Луцьк. Вивчаємо. Аналізуємо. Розвиваємо».

«З-поміж іншого, торкнулися й питання розширення Луцька й створення ОТГ, як важливого фактору розвитку нашого міста. Ми дійсно хочемо розвиватися, прагнемо, щоб громади, розташовані поруч із Луцьком, усвідомлювали свій нерозривний зв'язок з містом. Варто розуміти, що реформа не зупиниться на створенні ОТГ, і після об’єднання громад буде й приєднання громад. Так склалося, що великі підприємства, на зразок «Кромберг&Шубарт», «Модерн-експо», «Руна», фактично знаходяться в Луцьку і свого часу були частиною нашого міста, мали юридичні адреси в Луцьку. Тоді, 2004 року, після коригування меж міста, незрозумілим чином ці великі підприємства опинилися за межами Луцька», — повідомив посадовець.

Григорій Недопад наголосив, що через це Луцьк, крім земель, втратив ще й величезні надходження у вигляді податків від цих підприємств, чим користуються сільські ради.

«А деякі сільські ради, до яких зараз відносяться великі підприємства, й які наповнюються податками від них, сьогодні зайняли досить незрозумілу позицію, ледь не прирівнюючи себе до міст. Якби ми зараз повернули місто Луцьк у ті межі, що існували до 2004 року, мабуть, питання про приєднання взагалі не стояло б, громади самі прагнули б об’єднатися, не маючи солідних джерел фінансування від заводів. Історично склалося так, що Луцьк загнали в тісні рамки, а окремим сусіднім громадам, які повністю використовують інфраструктуру міста, на жаль, байдуже до цього», — зазначив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ