Про це йшлося під час засідання комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, передає власкор «Вголосу».

За словами головного спеціаліста відділу охорони культурної спадщини Юрія Мазурика, на території Луцька зосереджено 129 пам’яток. Завдяки реалізації міських цільових програм щодо обліку об’єктів культурної спадщини цей список поповнено 31 нововиявленим об’єктом культурної спадщини.

«Далеко не всі архітектурні пам’ятки міста перебувають не тільки в доброму, а й у задовільному стані. Викликає тривогу той факт, що дві пам’ятки місцевого значення, розташовані на вулицях Плитниця, 7, і Галшки Гулевичівни, 12-а, які тривалий час перебувають у приватній власності, набули аварійного стану, бо господарі не використовують їх. Через тривале невикористання й недогляд зазнає пошкоджень від природних факторів будівля колишнього Будинку офіцерів – пам’ятка місцевого значення Земельного банку на вулиці Винниченка, 8. Набувають аварійного стану балкони ще однієї пам’ятки місцевого значення – житлового будинку на проспекті Волі, 15», – зазначив він.

Юрій Мазурик повідомив, що кілька місцевих пам’яток на вулиці Лесі Українки вже не є її окрасою тому, що їхні власники і користувачі вкладають кошти в надмірних розмірів рекламу своїх закладів, якою закривають архітектурні елементи пам’яток.

Не краща й ситуація з пам’ятками архітектури національного значення. 

«Упродовж декількох років адміністрація Державного історико-культурного заповідника, виготовивши проектно-кошторисну документацію на заміну дерев’яних конструкцій мурів Луцького замку, не може домогтися державного фінансування для проведення цих робіт. У результаті цього частина замкових мурів закрита для відвідувачів, що викликає їхні справедливі нарікання. Через аварійний стан даху синагоги, яку використовує спортивне товариство «Динамо», у дні негоди руйнується і ця пам’ятка, а спортсмени не мають можливості проводити тренування. Хоча проектно-кошторисну документацію на реставрацію даху й фасаду синагоги було виготовлено 5 років тому.

Зазнає пошкоджень від підтоплення ґрунтовими водами і пам’ятка архітектури національного значення, монастир василіанів на вулиці Кондзелевича, 5, у якому мають свої помешкання декілька сімей лучан. Для проведення ремонтно-реставраційних робіт на цій пам’ятці за кошти міського бюджету також було виготовлено відповідну документацію. На кошти релігійної організації було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реставрацію монастиря домініканців, у якому є духовна семінарія УПЦ, проте роботи там через відсутність фінансування теж не ведуть», – зауважив чиновник.

Члени комісії взяли інформацію до відома та зобов’язали відділ охорони культурної спадщини до 8 липня подати перелік заходів, які допоможуть ефективніше берегти історичну спадщину міста, а також рекомендації щодо джерел фінансування, які можна використати для відновлення архітектурних пам’яток Луцька.

ІА "Вголос": НОВИНИ