Таке рішення було ухвалене під час розгляду Програми фінансування заходів державного, обласного, місцевого значення у місті Луцьку на 2016 рік, інформує кореспондент «Вголосу».

Голова фракції ВО «Свобода» у Луцькій міськраді Микола Федік під час обговорення питання звернув увагу на подвійні стандарти у ставленні до історичного минулого.

«В програмі заходів є визволення Луцька, Волині, України від нацистських загарбників. Разом з тим ми йдемо відзначати день пам’яті жертв політичних репресій, річницю розстрілу в'язнів Луцької тюрми. Прихід на Волинь радянських військ не став визволенням. Замість одного окупанта просто прийшов інший окупант – СРСР. Я поважаю усіх ветеранів і їх внесок у визволення України. Але називати вступ частин Червоної Армії на територію Луцька чи Волині визволенням не можна. Пропоную замінити визволення вшануванням ветеранів та усіх жертв Другої світової війни», – сказав він.

Позицію Миколи Федіка підтримав депутат Павло Данильчук. Міський голова в принципі погодився з необхідністю змінити назву заходів.

У підсумку депутати проголосували за те, щоб змінити назви заходів: «річниця визволення міста Луцька від нацистських загарбників», «річниця визволення Волинської області від нацистських загарбників», «річниця визволення України від нацистських загарбників».

Замість них відзначатимуть вшанування пам’яті жертв Другої світової війни і ветеранів Другої світової війни.

ІА "Вголос": НОВИНИ