Про це йшлося під час сесії міськради, повідомляє власкор «Вголосу».

Заступник міського голови Тарас Яковлев повідомив, що програма розрахована на три роки і на її реалізацію необхідно 96 млн грн. Із міського бюджету виділятимуть 25% необхідних коштів - 24 млн грн, бійці фінансуватимуть 50% вартості житла, ще 25% складатимуть кошти з інших джерел. Площа квартири для учасника програми не повинна перевищувати 50 м кв. Окрім того, боєць зобов’язаний буде відмовитися від пільгової черги на отримання земельної ділянки.

«На обліку станом на 1 вересня перебувало 193 сім’ї, наразі їх вже 207, 167 зверненнь ЦНАП отримав на одержання земельних діялнок. Загальна кількість претендентів на землю складає більше як 1100 учасників бойових дій. Луцьк має достатньо обмежений потенціал для виділення земельних ділянок, тому питання вирішили таким чином. Ми будемо просити, щоб аналогічну програму прийняла обласна рада. Якщо ми не зможемо знайти інші джерела співфінансування, то міськрада платитиме половину від вартості житла. У рік ми зможемо придбати близько 60 квартир», - зазначив він.

В обранців громади були додаткові зауваження щодо програми. Також слово мали й представники спілок воїнів. Голова обласної спілки ветеранів АТО Вадим Ваврищук наголосив, що програма є добровільною і потрібно більшу кількість учасників АТО забезпечити житлом, а не передбачати багатокімнатні квартири.

«Ми цю програму розпочали обговорювати в серпні. Оскільки люди збирають кошти, сім’ї з дітьми і їм потрібні двокімнатні чи трикімнатні квартири. Чому міська рада хоче обмежити нас в чомусь?» - зауважив представник Луцької спілки воїнів АТО Олег Кобилинський.

Депутат Павло Данильчук запропонував співфінансувати житло й контрактникам, які підписали контракт від 2014 року, а також членам добровольчих формувань, що отримали статус учасника бойових дій. Обранці громади вели суперечку щодо площі квартири для воїнів АТО з обмеженням у 50 м кв. Звучала пропозиція передбачити 21 м кв на особу та додатково 10 м кв на родину, яку у підсумку підтримали. Також зняли 25% обмеження щодо частки співфінансування квартир з міського бюджету й інших джерел. Депутат Борис Смаль наголосив, що міська рада не може обмежувати право учасника програми на отримання земельної ділянки, тому цю зміну також підтримали.

ІА "Вголос": НОВИНИ