[media=161201,161202,161203,161204] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

У пам’ятному заході взяли участь ліквідатори аварії з Волині, представники влади, небайдужі лучани.

«Я двічі був у Чорнобилі. Першим приїхав туди з Луганщини. У 86-му році часто треба було радіаційні розвідки, а в 90-му ми безпосередньо займалися дезактивацією: треба було вирубувати обладнання, бетон і захороняли все на могильниках. Багато людей було, десь 6 частин, працювали ми позмінно. Мені було не страшно, бо я знав природу і фізику. У 86-му році я відчував першіння у горлі через радіацію, а потім все свербіло. Про цю подію важливо пам’ятати, бо з аварією боролися мільйони з тодішнього СРСР, підвищена радіація пішла і на Італію, і на Скандинавію…Зараз багато людей вже пішли з життя, зокрема, і моїх підлеглих» , - поділився ліквідатор Богдан Геніш.

Присутні поклали квіти до пам'ятного знаку «Жертвам Чорнобиля». Опісля Степан Горбач та Анатолій Архипов отримали відзнаки за участь в ліквідації аварії на ЧАЕС.

«Я був одним із перших ліквідаторів-пожежників з Волині. Мене везли вночі, привезли, викинули там. Наша основна задача на той час була відкачка води з реактора. Їхати треба було, рятувати людей, себе, усіх, можна сказати, що всю Європу рятували. Здоров’я загублене. Ви самі бачите, що з кожним роком все менше і менше ліквідаторів, не те, щоб у живих, а менше приходять. Розчаровані всі у владі і за нас вже зовсім забули. Декілька років тому сюди приходили близько тисячі людей, а нині, можливо, 50 прийшли», - розповів ліквідатор Юрій Яницький.

Варто додати, що нині в Луцьку на обліку перебуває близько 6000 постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС та 600 ліквідаторів.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ