Про це передає кореспондент «Вголосу».

Декілька днів тому в селі Верхрата у Польщі було вчинено акт вандалізму над могилою воїнів УПА. Посеред білого дня на місцевому цвинтарі двоє чоловіків перфоратором знесли хрест, побили пам’ятні таблиці, присвячені українським воїнам. До того ж,   знали все це на відео.

Лише за останні роки зафіксовано 14 руйнувань українських могил на території Республіки Польща. Такі випадки вандалізму набули системного характеру. 

«Руйнування хрестів на українських могилах у католицькій Польщі все більше нагадують нам історію атеїстичної більшовицької Росії. Варто додати, що в Україні поховання польських солдат ніхто не руйнує.

Змушені констатувати, що антиукраїнські прояви все більше поширюються в Польщі. Днями у кінотеатрах відбувся прем’єрний показ фільму «Волинь», у якому демонструють, як український священик освячує сокири і серпи, якими українці йдуть вбивати поляків, як українці спалюють живцем малих дітей і т. д. 

Складається враження, що польські політичні сили хочуть перенестись у середину минулого століття: коли було спалено сотні українських церков на Волині та Холмщині; коли сотні тисяч українців Закерзоння було, як не вбито, то депортовано, зокрема – проведено етнічну чистку під час операції «Вісла», 70-ті роковини якої ми вшановуватимемо наступного року», - зазначив у своєму виступі депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Руслан Кошулинський.

У зверненні також йдеться про те, щоб на наступне сесійне засідання було запрошено Генерального консула Республіки Польща у Львові, аби той пояснив причини сьогоднішньої антиукраїнської істерії у Польщі.

Також депутати звернулися до Президента України, Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України щодо належного реагування на антиукраїнську істерію у Польщі, зокрема – щодо актів вандалізму над українськими могилами.

ІА "Вголос": НОВИНИ