[media=148939,148940,148941,148942,148943] 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила ГО «Громада та ініціатива»

Сьогодні 2 жовтня 2017 року відбулося засідання комісії Львівської облради з питань культури, на якому розглядали проект рішення про оформлення права власності облради на низку пам'яток національного значення, серед яких є замки Львівщини (Підгорецький, Олеський і Золочівський), капличка Боїмів (Львів), П'ятничанська вежа (Жидачівський р-н) тощо.

Як з'ясувалося, це питання керівництво облради ставило у порядок денний на попередній сесії облради, яка відбулася 19 вересня 2017. Тоді проект рішення хотіли розглянути без професійного висновку членів комісії з питань культури, тому питання відклали.

Єдиною підставою для набуття у комунальну власність замків був лист директора Львівської національної галереї мистецтв Тараса Возняка. У цьому документі Т. Возняк звертався до обласної ради і облдержадміністрації щодо сприяння у переукладенні договорів оренди на низку об'єктів, які перебувають у користуванні галереї, але аж ніяк не прийняти замки у власність облради.

Жодних інших документів, висновків, позицій ні юридичного відділу облради, ні облдержадміністрації, ні міністерства культури до проекту рішення не додавалось.

Як повідомила на комісії колишня директор національної галереї Л. Возницька, уже після того, як її звільнили з посади, один із заступників голови облради викликав її до себе щодо питання передачі об'єктів галереї у комунальну власність.

Під час розгляду питання, депутати висловили сумнів у легітимності та доцільності проекту рішення Про надання висновків щодо проекту рішення Львівської обласної ради «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини». Члени комісії попросили надати їм усі супровідні документи та обґрунтування та перенесли це питання на своє наступне засідання 9 жовтня 2017 р.

На засідання комісії начальник управління майном спільної власності облради Микола Бандра та директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк не з'явилися.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ