Про це повідомив заступник начальника ДП «Львівський облавтодор» Володимир Безпалов під час доповіді про стан підготовки автомобільних доріг області до зимового утримання на сесії Львівської обласної ради сьогодні, передає кореспондент «Вголосу».

Володимир Безпалов зазначив, що 8 тисяч 100 кілометрів доріг Львівської області передані в експлуатаційне утримання «Львівському облавтодору». На обслуговування цих доріг потрібно 500 млн грн щороку, однак зазвичай із бюджету виділяють значно менше. Цього року ДП отримало на утримання доріг Львівщини тільки трохи більше 70 млн грн, а це на 107 млн грн менше, ніж торік.

«Насправді політика Служби автомобільних доріг у Львівській області цього року була спрямована на руйнування нашого підприємства, а не те, щоб належно забезпечувати нашу роботу в цьому році і, щоб ми могли нормально увійти в зиму», – наголосив заступник начальника облавтодору.

Він додав, що з квітня цього року підприємство працювало у дводенному та триденному режимі.

«Тобто 1400 працівників, які в нас були на початку року, працювали 2 або три рази на тиждень, отримуючи відповідно заробітну плату в зовсім іншому розмірі, ніж вони мали б отримувати. Для порівняння скажу таке: якщо у минулому році середня заробітна плата працівників дорожньої галузі була 2,2 тис грн,  то в цьому році середня зарплата склала 1,5 тис грн на одного працюючого, а по деяких філіях в третьому кварталі зарплата була 800-900 грн», – сказав Володимир Безпалов.

Він додав, що така ситуація є дуже небезпечною, адже саме ці люди, які отримують мізерну зарплату повинні забезпечувати експлуатаційне утримання доріг Львівщини. За словами Володимира Безпалова, від початку року із облавтодору звільнилися 200 працівників, а також було скорочено низку філій підприємства у районах.

«Тож проблема підготовки до зими є не лише тому, щоб підготувати техніку, закупити паливно-мастильні матеріали, сіль і пісок. Проблема в тому, що існуюча система управління дорожньою господаркою потребує невідкладного реформування, яке повинне бути здійснене негайно. Бо в теперішньому режимі облавтодор не зможе працювати і майно, яке створювалось десятки років, буде втрачене. Якщо кошти на дороги не будуть передані із державного бюджету на місцевий рівень, повірте, ми ніколи не побачимо добрих доріг», – сказав заступник начальника облавтодору.

Як писав «Вголос», Служба автомобільних доріг у Львівській області 9-14 жовтня уклала угоди на поточний ремонт доріг на суму 115,40 млн грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ