[media=140074,140075,140076,140077,140078,140079,140080,140081,140082,140083,140084,140085,140086] 

Керівник громадської організації «Розвиток громади» Марія Вагіла розповіла «Вголосу», що активісти ще у січні почали моніторити детальні плани територій, які розробляє «Містопроект»:

«Ми вивчали документи і з'ясували, що кожен детальний план території, розроблений «Містопроектом», має величезні порушення чинного законодавства. Там, наприклад, змінюється цільове призначення ділянок і порушується інсоляція (забирається доступ до світла). Від того часу сформувалося кілька ініціативних груп, які долучалися до обговорення і висловлювали свої зауваження чи пропозиції до тих детальних планів території».

Відтак за словами активістки, у діяльності цього держпідприємства знайшли величезний конфлікт інтересів.

«Оці детальні плани територій, розроблені «Містопроектом», згодом погоджує містобудівна рада Львівської міськради, у складі якої є ті ж архітектори «Містопроекту». Тобто сформувалася ціла схема, яка десятиліттями сприяє хаосу у містобудуванні Львова», – зазначила Марія Вагіла.

Також голова ГО розповіла, що під час розробки планів території «Містопроект» відбирає території дитячих садочків, скверів та шкіл:

«За стільки років у Львові не з'явилося жодного навчального закладу. У нас тільки житлова забудова, а інфраструктури – нема взагалі. Це призводить до хаосу в місті, тут дістатися з одного кінця міста в інший займає кілька годин. Дороги не витримують цієї забудови».

Як приклад активістка згадала про вулицю Волоську поблизу Стрийського ринку.

«Відповідно до генерального плану, на тій вулиці мав би бути багатоповерховий паркінг. Дуже тихенько «Містопроект» намалював проект, де на цьому місці запланували збудувати багатоповерховий торгівельний центр. Це на вузенькій вуличці зі старими аварійними будинками. Про потрапляння світла до тамтешніх будинків після такої забудови – говорити взагалі не треба. Більше того, на цій території є діюче бомбосховище. «Містопроект» знехтував ним і заявив, що «не знає про жодне бомбосховище». Якщо б їхній проект зреалізували, ринок опинився б у суцільній тягучці», – зазначила Вагіла.

 

«Ще один приклад – вулиця Панча, де під виглядом фіксування меж скверу узаконюють незаконну багатоповерхову забудову. Людям забили баки, розповідають про сквер. А ми відкриваємо плани і бачимо, що цю забудову звели на місці, де від початку мав бути дитячий майданчик. Проблеми і на Тракті Глинянському, де вирішили розширити дорогу за рахунок приватних садиб, щоб скерувати туди трамвай. Подібних проблем у Львові дуже і дуже багато», – додала керівник ГО «Розвиток громади».

Разом з тим, за словами Марії Вагіли, покарати цю держустанову неможливо, бо законодавство не передбачає відповідальності за проектування:

«Тому ми й організували акцію, аби привернути увагу львів'ян і спонукати їх слідкувати за сайтом Львівської міської ради. Людям варто знати, у який час і як вирішується доля їхньої території. Їм слід розуміти законодавство і вміти подавати свої звернення до ЦНАПу. У такій ситуації «Містопроект» розумітиме, що його контролюють, і перестане порушувати законодавство».

Саме тому сьогодні активісти прийшли із пікетом на держпідприємство, вимагаючи звільнення його керівника Івана Квика.

За словами пікетувальників, чиновник систематично порушує свої службові обов'язки, ігнорує думку громади та нехтує їхніми законними інтересами під час розробки низки Детальних планів території у Львові. Люди обурюються і тим, що посадовець підписав незаконну містобудівну документацію, яка порушила добробут мешканців вулиць: Волоська, Героїв Майдану, Глінки, Панча, Масарика, Тракт Глинянський, Соснова, Ручай, Варшавська, Стуса, Людкевича, Ів. Франка, Зарицьких, Ген. Кравса, Залісна, Чорновола, селища Брюховичі там інших. 

Слід зазначити, що сам Іван Квик, дізнавшись про прихід активістів, відразу зник у невідомому напрямку. Згодом його секретарка заявила, що шеф «поїхав на об'єкт», а заступник Квика Василь Миськів запевнив, що голова підприємства – «на нараді в управлінні архітектури Львівської ОДА».

Відтак активісти вирішили зателефонувати до ЛОДА, аби перевірити, чи чиновник насправді там. З'ясувалося, що заступник Івана Квика збрехав.

Нарешті, після години очікування, Іван Квик з'явився до активістів і розповів, що «виїжджав за місто» (в робочий час, – ред.).

Після цього активісти дозволили чиновникові «відчути щільність забудови Львова».

 

Згодом мешканці Львова та представники громадської організації заявили голові «Містопроекту» про свої вимоги. За результатами бесіди чиновник пообіцяв громадськості вільний доступ до інформації і співпрацю.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ