Львівська та Лопатинська громади найповільніше в області позбуваються радянських символів. Про це заявили у Львівській ОВА під час засідання робочої групи з питань декомунізації.

У Львівській громаді є кілька великих пам’ятників, які возвеличують армію окупанта і досі перебувають у громадському просторі Львова.

Це – так званий «Пагорб слави», об’єкт в Ситихові й інші пам’ятники, барельєфи та меморіальні дошки в населених пунктах Львівської громади.

Разом із Лопатинською, де є понад 10 об’єктів монументальної пропаганди, Львівська громада є найменш декомунізованою у Львівській області.

До слова, меморіальний комплекс «Пагорб слави» у Львові від 1994 року є частиною історико-архітектурного заповідника «Личаківський цвинтар».

Тут поховані російські та радянські військовики, які загинули під час Другої світової війни. Загальна площа території 0,76 га, на якій розташовані три великі пропагандистські скульптури та десятки могил.

«Наразі ми з громадами Львівщини демонтували понад 260 радянських пропагандистських обʼєктів від початку року. Залишилося менше ніж пів сотні. Наша робоча група виїхала 23 жовтня на вулицю Пасічну у Львові, щоб детально оглянути об’єкти меморіального комплексу «Пагорб слави».

До того, нагадаю, ми побували у селі Ситихів. Про всі ці об’єкти нам пишуть небайдужі жителі громади, і всі вони підлягають демонтажу, відповідно до чинного законодавства. Нагадаю, що Львівська громада, мабуть, єдина, яка не надала нам інвентаризації, і, практично, кожного рішення щодо демонтажу памʼятника громадськості доводиться домагатися окремо. Тому ми наполягаємо, щоб міська рада Львова таки взялася за декомунізацію комплексно і завершила її до кінця року», – зазначив голова робочої групи з питань декомунізації, перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

У відповідь на цю інформацію перший заступник міського голови Андрій Москаленко написав, що деколонізацію буде завершено.

1. Цього тижня буде демонтовано радянський монумент в Ситихові
2. Розпочато процедуру демонтажу колоніальних елементів на «Пагорбі слави». Завершується підготовка документів. Дату демонтажу буде повідомлено окремо.
 
Вже сьогодні, 25-го жовтня, по обіді, чиновники міста прозвітували про деколонізований об'єкт у Ситихові.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ