Таку ідею озвучив сьогодні під час прес-конференції скульптор Віктор Проданчук, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, незважаючи на велику кількість пам’ятників, встановлених у Львові, в місті немає жодного зразка сучасної європейської скульптури, яка підтверджувала б, що львів’яни живуть у XXІ столітті.

«Ідея полягає в тому, щоб у Львові з’явилися сучасні мистецькі речі на кшталт Парку сучасної скульптури в Києві. Ми хочемо зробити свій парк або алею, які наповнимо витворами сучасних скульпторів, що не мислять гігантоманією, а мають європейський погляд на мистецтво», – зазначив автор ідеї.

Вибір скульптур не буде прив’язано до галицької складової. Єдине, на чому акцентує увагу Віктор Проданчук, – важливо грамотно та гармонійно поєднати сучасні витвори мистецтва з історією міста.

«У центральній частині Львова складно розмістити сучасні скульптури, бо це перш за все історичне місто. Тому, на мій погляд, краще встановити сучасні скульптури в одному парку чи сквері. Якщо ідея матиме резонанс, то згодом можна встановити кілька скульптур у центрі або на Сихові», – сказав скульптор.

Своєю чергою професор Львівської національної академії мистецтв, автор книги «Сучасна скульптура Львова» Орест Голубець сказав, що місто лише виграє від цієї ідеї.

«Ми хочемо відкрити не просто парк сучасної скульптури, а парк сучасного мислення. Нині важливо відійти від стереотипів, що стверджують, що скульптура має бути встановлена на честь когось. Ні, скульптура може бути різноманітною: від абстракції до поп-арту. Звісно, ми не звикли до цього, проте потрібно починати», – пояснив митець і додав, що ймовірно імена скульпторів обиратимуть з книги «Сучасна скульптура Львова», у якій представлено 12 авторів.

Серед них такі відомі професійні та молоді творці як Сергій Литвиненко, Євген Дзиндра, Роман Гарбуз, Олег Капустяк, Петро Кулик, Іван Микитюк, Ярослав Мотика, Володимир Одрехівський, Роман Петрук, Віктор Проданчук, Петро Старух, Володимир Цісарик, Ярослав Юзьків, Василь Ярич.

ІА "Вголос": НОВИНИ