[media=100277,100278,100279,100280,100281,100282] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Учасники акції протесту вимагають виплачувати їм пенсії відповідно до законів, а не занижувати виплати, як це відбувається вже кілька років поспіль.

Голова чорнобильського фонду Валентина Буренок розповіла, що від 2011 року людям, які отримали інвалідність унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, виплачують пенсії менші, ніж вони мали б отримувати.

«Нам від самого початку неправильно нараховували пенсії.  Ми звернулися до суду, і він виніс рішення, що дії Пенсійного фонду є неправомірними і нам мають нараховувати пенсії відповідно до закону. Однак у 2011 році, керуючись постановою Кабінету Міністрів №745, безпідставно виконання цього рішення суду скасували і нам знову почали виплачувати мізерні кошти», – сказала Валентина Буренок.

«В обласній державній адміністрації нам сказали знову подавати до суду, щоб з’ясувати, чи правильно, що постановою №745 скасовано виконання рішення суду. Постанова не може скасувати рішення суду, тому ми виграли суд. 15 червня суддя сказав, що судове рішення мають виконувати і закон зворотної сили в часі не має. Проте пенсії нам і далі занижують», – додала вона.

За словами керівника чорнобильського фонду, інваліди аварії на ЧАЕС отримують у середньому 1,4 -1,7 тис. грн. Водночас, відповідно до чинного законодавства, мали б отримувати 6-10 мінімальних пенсій.

«Як ми можемо нормально лікуватися за півтори тисячі гривень? Усі інваліди повинні 2-3 рази на рік проходити стаціонарне лікування, крім щоденного амбулаторного лікування. Влада на повний голос говорить про безкоштовне лікування для чорнобильців. Так, загальна сума досить велика, однак, коли її розділити між усіма, то виходить 2 гривні в рік на людину. Таке враження, що в державі створили геноцид для знищення інвалідів», – сказала Валентина Буренок.

За її словами, якщо вимоги учасників акції протесту не виконають і пенсії не почнуть виплачувати відповідно до чинного законодавства, «люди готові палити шини».

ІА "Вголос": НОВИНИ