[media=118549,118551,118553,118556,118559,118560,118562,118563,118566,118570,118575,118578] 

Організатором заходу є ГО «Розвиток Громади», інформує кореспондент «Вголосу».

Участь в обговоренні взяли представники ЛМР, ОДА, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, духовного центру «Емаус», представники депутатських фракцій, активісти, люди з особливими потребами та представники ОБСЄ.

Представник ГО «Розвиток Громади» Юрій Підківка зазначив, що організація проводила моніторинг доступності інфраструктури Львова для людей з обмеженими можливостями і зробила висновок, що житло, різні установи та загалом навколишнє середовище у Львові є малодоступними для людей з особливими потребами.

«Одним з висновків наших акцій із маломобільними людьми, до прикладу, є те, що наша історична частина міста, якою ми всі дуже пишаємося, для людей з особливими потребами є величезною перешкодою. Крім того, ми зробили моніторинг 112 різних установ в усіх районах Львова. Досліджували, наскільки поліклініки, заклади соцзахисту та інші державні і приватні установи є доступними для людей з обмеженими можливостями», – сказав Юрій Підківка.

«Із 112 структур у різних районах Львова доступними для осіб з інвалідністю є лише 4, частково доступними (можна зайти з чиєюсь допомогою) – 12, а всі інші заклади є недоступними. Тож бачимо, що проблеми є і вирішувати їх треба глобально», – додав він.

Активіст також наголосив, що зараз проблема доступності для маломобільних людей різних закладів має бути особливо актуальною, адже в Україні триває війна і з фронту повертаються багато неповносправних людей.

Крім того, під час круглого столу говорили про проблему, яка останнім часом стала особливо актуальною у Львові, коли із закладів громадського харчування виганяють особливих людей.

Також учасники заходу наголошували на тому, що дуже часто є випадки, коли займають місця інвалідів на парковках.

Після обговорення присутні на круглому столі затвердили резолюцію, яку ГО «Розвиток Громади» представить на засіданні Комітету з доступності в ЛМР у п’ятницю.

У резолюції є низка рекомендацій, які допоможуть створити комфортне середовище для маломобільних груп населення, зокрема пропозиція активно розповсюджувати соціальну рекламу для формування толерантності суспільства до проблем інвалідів, а також видати інформаційні матеріали з питань безбар’єрності середовища.

Учасники круглого столу підтримали ініціативу керівника Львівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Оксани Рубай маркувати спеціальними значками заклади, які забезпечують належні умови для осіб з особливими потребами, і закликати львів’ян користуватися послугами таких закладів.

Також під час заходу було ухвалено рішення ініціювати створення мобільних груп, які їздитимуть містом і фіксуватимуть автомобілі, що паркуються на місцях, призначених для людей з обмеженими можливостями. 

Як писав «Вголос», нещодавно журналіст Руслан Горовий розповів, що його разом із жінкою-візочницею не впустили в один із найвідоміших закладів львівської мережі ресторанів «Фест» – «Криївку».

Раніше у Львові відомого переселенця з Донбасу Романа Кисляка з ДЦП вигнали із львівського ресторану «Vapiano Lviv» за те, що він видався підозрілим. Заклад приніс свої вибачення Романові, але користувачі соцмереж поширили заклики не відвідувати цей ресторан через те, що той став місцем дискримінації людини з ДЦП. 

ІА "Вголос": НОВИНИ