[media=103366,103367,103368,103369,103370,103371,103372,103373,103374,103375,103376,103377,103378] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

За словами завідувача навчально-тренувального відділу Львівського центру медицини катастроф Людмили Гери, проведення майстер-класу за участю звичайного населення є вимогою часу, адже нині в країні триває війна. Окрім того, щодня на автотрасах стаються десятки аварій. Тож першу медичну допомогу потерпілим надають прості люди, які опинилися поруч.

«Навчити всіх охочих грамотно надавати першу домедичну допомогу лише за один майстер-клас ми не зможемо, проте ознайомити і показати, як правильно визначати за допомогою двох своїх рук і голови свідомість людини, її основні показники життєдіяльності, тобто дихання і серцебиття, – наше завдання», – пояснила Людмила Гера.

Під час майстер-класу спеціалісти та фахівці Львівського центру медицини катастроф продемонстрували, як правильно діяти під час кровотечі, як і на який термін можна накладати джгут, що робити, коли поламана рука чи нога або стався опік, як роботи реанімацію дорослої людини і немовляти до приїзду лікарів.

Зокрема, як зазначила Людмила Гера, коли йдеться про немовля, яке зомліло, реанімацію треба розпочинати з дихання.

«У малечі першочергово зупиняється дихання, тому ми починаємо з 5-ти рятівних видихів: спочатку робимо два видихи, потім закидаємо голівку дитини, але контролюємо, щоби не завдати їй шкоди, закриваємо носик і робимо вдих, але не на повні груди. Повітря видихаємо стільки, скільки є в нашій ротовій порожнині. І так робимо 5 разів, а потім ставимо пальчики на середину грудної клітки і легко натискаємо – раз, два, три і видих», – розповіла спеціаліст.

Вона також додала, що реанімацію новонародженому мають проводити як мінімум двоє дорослих людей, бо це нелегке завдання.

Під час майстер-класу медики детально зупинилися на особливостях надання медичної допомоги велосипедистам та мотоциклістам, які потрапили в ДТП. За словами фахівців, необхідно знати, як знімати шолом з голови людини, аби не завдати їй шкоди, тим паче, коли є кровотеча. «Діяти треба обережно. Важливо тримати голову людини, щоби вона не впала і не вдарилася об землю, коли ви зніматимете шолом», – поділилися досвідом спеціалісти.

До участі в заході представники медицини катастроф, які пройшли відповідну підготовку за кордоном, залучили студентів-волонтерів Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, працівників Львівської станції швидкої медичної допомоги та членів Ради молодих лікарів Львівщини.

ІА "Вголос": НОВИНИ