Про це повідомляє директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Христина Береговська.

За її словами, в межах проекту буде представлено 12 скульптурних портретів визначних українських постатей. Серед них – Іван Франко, Леся Українка, Сергій Нігоян, Андрей Шептицький, Георгій Гонгадзе та інші.

Щоб незрячі зрозуміли, де чия скульптура, організатори подбали про те, щоби біля кожного портрету було зроблено відповідний запис шрифтом Брайля. Разом із цим під час виставки про кожного діяча розповідатимуть через аудіомедійний засіб. Для цього до проекту залучили відомих співаків: Святослава Вакарчука, Джамалу, Павла Табакова, які зробили професійну начитку.

«Проект руйнує стереотип про те, що візуальне мистецтво є доступним лише для тих, хто бачить. Отже, виставка матиме значний резонанс у суспільстві, адже проблема адаптації та соціалізації незрячих зможе знайти вирішення власне в такій мистецькій формі», – зазначає Христина Береговська.

Презентація проекту «Торкаючись, бачу: великі українці» відбудеться 1 листопада о 16:00 у Львівському палаці мистецтв.

Згодом скульптури представлять у 20-ти народних домах районних центрів Львівської області, а також у інших містах України. 

Як писав «Вголос», торік у Львові в рамках проекту «Торкаючись, бачу» незрячі на дотик побачили 12 портретів відомих художників XIX-XX ст.

ІА "Вголос": НОВИНИ