[media=161768,161769,161770] 

Про це передає кореспондент «Вголосу».

На території України триває друга хвиля об’єднання територіальних громад і, відповідно, відбувається виборчий процес у цих громадах. 18 грудня 2016-го року на Львівщині теж відбудуться вибори у 6-ти ОТГ (об’єднаних територіальних громадах): три у Мостиському районі і по одній у Пустомитівському, Старосамбірському та Камянко-бузькому районі. 

Загалом, на Львівщині є 22 об’єднані територіальні громади. У 16-ти громадах вже відбулися вибори. 
Але, як і у 2015-му році, існують певні проблеми в організації виборчого процесу. Найбільша із них – поділ округів. 

«Є стаття 17 Закону України, яка передбачає, що для проведення виборів виборчі округи мають поділятися на округи із приблизно рівною кількістю виборців. І це насправді камінь спотикання багатьох виборчих комісій. Причин цьому декілька. Наприклад, є об’єктивні причини, коли населений пункт не можна розірвати чи доєднати інший населений пункт чи частину його. А є незрозумілі причини, коли населений пункт є досить великий, але разом з тим, для обрання депутатом в одному окрузі потрібно 200 голосів, а в іншому майже вдвічі більше.

Для визначення кількості мандатів існує певна формула, яка була прописана для виборчого процесу до обласної ради, але її застосовують для визначення і у інших виборах. Ми беремо загальну кількість виборців, які є у населеному пункті і ділимо на середню кількість виборців, яка має вагу голосу кожного депутата і визначаємо скількома депутатами мав би бути представлений той чи інший округ», - розповіла представник ГО «ОПОРА» Наталія Радиш.

Існує також певна специфіка зі сторони законодавства. Адже, є різниця між міськими іта сільськими виборами.

«Ми  маємо Винники, Брюховичі, Рудно. І має бути депутатський мандат від кожного міста. Не залежно від того, скільки там є виборців. Для сільських населених пунктів – інша специфіка. Поділ мандатів йде тільки по кількості виборців. 

Я розумію, що територіальна комісія, яка розподіляла деякі населені пункти, які мали невелику кількість виборців, дала їм депутата. Грубо кажучи, вони виходили з теорії, що кожен населений пункт має бути представлений депутатом. Тобто, населений пункт із кількістю виборців у 200 осіб матиме свого депутата. Але закон не врегульовує цю ситуацію так, наприклад, як закон про парламентські вибори. Тобто, потрібно звернутися до законодавства із змінами, аби відрегулювати це», - розповів Ігор Сліпецький.

ІА "Вголос": НОВИНИ