[media=103740,103741,103742,103743,103744,103745,103746,103747] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Відтепер батькам не треба стояти у чергах для того, щоб отримати перший документ нового громадянина України. Для цього мамі або родичам новонародженої дитини достатньо заповнити відповідну заяву в кабінеті працівника юстиції, який працюватиме при кожному пологовому будинку Львова.

Перші 27 документів сьогодні отримали мами, які народжували в міському клінічному пологовому будинку №1.

Як зазначив міністр юстиції Павло Петренко, який узяв участь у церемонії видачі перших свідоцтв, ця проста, але дуже потрібна ініціатива є кроком назустріч українцям. 

«У Львові ми започаткували просту, але дуже потрібну ініціативу для наших породіль – видачу свідоцтв про народження дитини без черг і бюрократії. Відтепер кожна мама зможе автоматично отримати цей документ одразу після народження, звісно, якщо родина вже обрала ім’я дитині», – пояснив міністр.

Він також сказав, що вже за тиждень аналогічний сервіс буде запроваджено у всіх пологових будинках міста.

Разом з цим в. о. начальника Головного управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський зазначив, що перший такий кабінет уже відкрито в пологовому будинку №1.

«Мамам не потрібно йти до юстиції, бо юстиція сама прийде до мам і видасть свідоцтво про народження дитини. При кожному пологовому будинку Львова працюватиме наш співробітник, який збиратиме заяви від породіль, перевірятиме інформацію, правильність прізвищ, робитиме відповідні записи і видаватиме свідоцтва про народження», – запевнив Жукровський.

На думку львів’янки Юлії Стецик, яка 9 вересня народила сина Богдана, ця послуга значно заощаджує час, який раніше був необхідний для біганини по кабінетах чиновників.

«У мене це вже третя дитина і я пам’ятаю, як раніше ходила разом з чоловіком по кабінетах, щоб отримати свідоцтво. Відтепер усе просто і легко: написав заяву в пологовому будинку і наступного дня вже отримав документ», – поділилася враженнями про новий сервіс жінка.

Як писав «Вголос», Міністерство юстиції запровадило видачу довідок і виписок безпосередньо через Інтернет.

ІА "Вголос": НОВИНИ