[media=111934,111937,111940,111944,111947,111949,111951,111953,111957,111960,111962,111965] 

Як зазначив координатор проектів, представник молодіжного об'єднання «Граніт», учасник АТО Андрій Мочурад, обидві роботи є результатом проведеного конкурсу серед молоді.

За його словами, у коміксі «Звитяга» йдеться про корупціонера, який їде в зону АТО, щоб постояти на блокпості й отримати посвідчення учасника бойових дій. Чоловік засинає біля Савур-могили, і йому сниться історична подія минулих років: як козаки з неволі бранців визволяли.

«Історію коміксу засновано на реальних подіях – утеча трьох братів з неволі з Азову. Вони прагнули дістатися до Туреччини, бо хотіли стабільності, утім їх катували турки. Тож наш корупціонер-хабарник знаходить уві сні шаблю і перетворюється на визволителя», – пояснив Мочурад.

«Мальований календар» – це збірне портфоліо 13-ти українських художників. Серед них – Дарина Пазенко, Марта Бельмега, Роман Барабах, Оксана Лозинська, Валерий Пузик, Михайло Глушко та інші.

«Ці художники працюють в абсолютно різних стилях, починаючи від новорічних листівок, живопису олією і завершуючи таким специфічним видом, як каліграфія. На головній сторінці календаря видно тризуб, зібраний з інструментів художників: фарб, пензликів, палітри», – зазначив координатор проекту.

Він також додав, що наклад календаря і коміксу є невеликим, що негативно впливає на їхнє розповсюдження. Тож закликає спонсорів та меценатів підтримати проект, бо у планах сценаристів є багато задумок та ідей.

«Сюжет наступного номера буде пов'язаний з історією українських визвольних змагань. Нині ми готуємо ґрунт – спілкуємося зі старшокласниками і намагаємося зрозуміти, як вони сприймають нашу історію України», – підсумував Мочурад і додав, що виготовити такий комікс – це колосальна праця.

Як писав «Вголос», у Львові триває проект «Фронтова бібліотека» для військових.

ІА "Вголос": НОВИНИ