[media=103424,103425,103426,103427,103428,103429,103430,103431,103432,103433] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

На думку творчого колективу, «Шептицький від А до Я» – це родинна книга, призначена перш за все для дітей, а також для всіх, хто хоче пізнати митрополита Шептицького.

Як зазначила ідейний натхненник книжки, її співавтор і журналіст Галина Терещук, видання розраховане на те, щоб батьки, дідусі, бабусі сідали разом з дітьми і не лише читали й роздивлялись ілюстрації, а спільно розмірковували над постаттю митрополита.

«Ми розуміли, що дитина не читатиме величезні томи, написані Шептицьким. Їм потрібно щось більш лаконічне. Щоби малеча могла зрозуміти через призму малюнків, ким був митрополит. Що це був маленький хлопчик, який вчився, що він дуже рано почав молитися, бо молитва завжди була присутня в родині Шептицьких», – сказала Галина Терещук. Вона також додала, що книжка викликає емоції, і це є важливим аспектом при читанні.

Своєю чергою, українська письменниця і співавтор Оксана Думанська акцентувала увагу на тому, що книжку створено у форматі абетки і це надає їй легкості та дитячості.

«Ми намагалися зробити книжку такою, щоби вона злущила з митрополита позолоту, могла дати дитині, яка розгорне абетку, розуміння того, що треба вчитися, бо це є запорукою успіху. Книжка також показує добру родину Шептицьких, у якій розуміють дітей і виховують їх у любові. І це, до речі, також є запорукою успіху», – зазначила письменниця.

Оксана Думанська певна, що книга об’єднає родину в одне ціле і дозволить кожному члену сім’ї розмірковувати над тими чеснотами, які сам Шептицький вважав основними: вірою, надією і любов’ю.

«Шептицький казав, що любов може розвиватися безкінечно, і на літері «Я» ми спеціально залишили місце для того, щоб дитина подумала і сама написала, що для неї означають віра, надія і любов», – підкреслила співавтор.

Книжка «Шептицький від А до Я» вражає своїми ілюстраціями, над якими працювали художники Андрій Лесів та Романа Романишин. На думку творчого дуету, було складно балансувати між сакральним і світським, проте їм це вдалося. І молоді художники за допомогою пензля і фантазії розповіли про Шептицького як про модерного чоловіка, священика і батька.

«Це новаторський проект, і ми раді, що нам пощастило взяти в ньому участь. Усі жести брали з українського іконопису і під час роботи були уважними до найдрібніших деталей. Наприклад, перед тим як малювати герб родини  Шептицьких, знайшли його опис у геральдичних виданнях. І, як з’ясувалося, на підкові було не 6 дірочок, а 7. Тож кожна деталь, кожен жест митрополита на малюнках – усе це правда», – розказала Романа Романишин.

Своєю чергою, Андрій Лесів сказав, що вони намагалися в ілюстраціях не лише відтворити епоху і стилістику, а й зробити книжку такою, щоб вона відповідала епосі тактильно, на фізичному рівні.

«Для друку обрали спеціальний папір і матеріал обкладинки, які прекрасно гармоніюють між собою на вербальному, візуальному і матеріальному рівнях», – підсумував художник.

На презентації був присутній і заступник начальника управління культури Львівської міської ради Михайло Мороз. Він назвав книжку для дітей про Шептицького успішним проектом, який матиме майбутнє.

«У робочому варіанті цю книжку ми називали просто – «Шептицький для чайників». І, на мою думку, це один з прикладів успішних проектів, які житимуть не один десяток років», – запевнив він.

Як писав «Вголос», у листопаді у Львові презентують фотоальбом про життя Андрея Шептицького.

ІА "Вголос": НОВИНИ