Львівська опера на сьогодні є єдиним концертним майданчиком серед оперних театрів України, який відновив свою концертну діяльність.

Про це сьогодні, 3 травня,  повідомив генеральний директор—художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун.

Тож, у Львівській опері отримали роботу актори театру, вокалісти, музиканти з Харкова, Одеси, Києва та Дніпра.

Він розповів, що зараз найважча ситуація у опері Харкова. Адже це місто перебуває під обстрілами і бомбардуваннями росіян. У будівлі театру від вибухів побилися всі вікна.

«Але колектив тримається театру. Тиждень тому вони зібралися на нашій базі та виїхали за кордон на гастролі. А частина артистів балету залишилися працювати у нас», - каже директор Львівської опери.

Що стосується опери у Одесі, то, попри те, що місто добре обороняють, але через постійні обстріли театр не працює.

Не отримав дозволу розпочати свою роботу і оперний театр у Києві.

«Вони планували 21 травня вже розпочати сезон. Але у них немає укриття. То ж їм не дозволили», - зазначив він.

Натомість за словами Василя Вовкуна, з 6 травня у Львові розпочнеться проект «Разом з Україною»: серію благодійних онлайн-концертів найвідоміших творів української музики.

Першим проектом у цій серії стане виконання симфонії номер три Бориса Лятошинського. За диригентським пультом стоятиме диригент, керівник музичної частини Львівської національної опери Іван Чередніченко, чиїх батьків сорок днів тому вбили росіяни в Ірпені.

Диригент нагадав, що прем’єра симфонії Лятошинського відбулася у 1951 році. Її назва – «Мир переможе війну». Але радянські критики змусили змінити його фінал симфонії.

«Критикам здалося, що вона не відображає радянську реальність і радість від перемоги у Другій світовій війні. Композитор у 1954 році написав фінал, який відповідав так званому соцреалізму», - розповів Іван Чередніченко.

Проте 6 травня у Львові буде звучати симфонія з фіналом у першій редакції. Адже, за словами диригента, ця музика передає боротьбу українського народу за свою свободу.

Ще одним твором, який почують меломани, стане твір Євгена Станковича, який свого часу радянська влада заборонила. Цей твір був у небутті до 2016 року. І тільки зараз її відтворюють в Україні.

Для перегляду концерту треба буде придбати квитки. Як пояснив генеральний директор і засновник компанії «Kontramarka» Олександр Порядченко, частина коштів буде використано для придбання військового мобільного госпіталю.

«Ми підписали меморандум з львівським госпіталем на придбання військово-мобільного госпіталю. Завдяки цьому госпіталю можна врятувати понад 500 осіб за місяць», - сказав він.

Олександр Порядченко наголосив, що буде три типи квитків. Один можна придбати на сайті опери та компанії «Kontramarka» за сім євро. Він надасть можливість переглянути онлайн-трансляцію концертів. До другого типу квитка додається пам’ятна листівка. А до третього – ще й автографи всіх артистів.

Він наголосив, що проект розрахований на світову спільному і буде транслюватися на 32 каналах.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», львівські айтішники створили програмне забезпечення, яке дозволило виявляти небезпеку над небом України.

ІА "Вголос": НОВИНИ